Boj o voliče: KSČM má sladké mámení, ODS básničky

Kateřina Eliášová
3. 6. 2009 20:25
Předvolební mítinky končí. V pátek ve dvě hodiny se otevřou volební místnosti
Mirek Topolánek na mítinku: Čau čau...
Mirek Topolánek na mítinku: Čau čau... | Foto: Jan Langer

Praha - Do evropských voleb už zbývají pouhé dva dny. A tak se politici na poslední chvíli snaží dohnat to, na co jindy nemají moc času.

Odloží politické zbraně hojně používané v parlamentu a jdou mezi lidi, kde se snaží vysvětlit, proč právě jim by měli dát svůj hlas.

V Praze to dnes udělali politici hned čtyř stran.

Fronta na Topolánka

"Čau čau Václaváku," hřímal z pódia šéf ODS Mirek Topolánek. "Rád bych vás vyzval, abyste přišli k volbám a hodili lístky do uren. Je to lepší než házet něco jiného," řekl několika stovkám lidí pod pódiem. Narážel přitom na vajíčkové útoky na ČSSD, a především Jiřího Paroubka.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Paroubek znovu útočí na ODS, prý chystá komplot na ČSSD

Pak se odebral do volebního stanu podepisovat knížky o jeho 100 dnech v čele Evropské unie. Ve frontě na podpis a podání ruky s bývalým premiérem stály desítky lidí různého věku. "ODS volíme skoro dvacet let, nechceme tu komunisty," vysvětlovali dva starší manželé a do tašek přitom vkládali trička s logem ODS a knížku básniček, kterou rozdával tým europoslance Hynka Fajmona.

"Pejsek má rád jelita, co prodává Delvita. Kočka ráda v Tescu kupuje si tresku," dozvěděli se z úzké knížečky potencionální voliči. A kdo veršování nerad, mohl sáhnout po volebním programu ODS, který tu rozdávali modří dobrovolníci.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Evropští socialisté vyzývají: Nevolte Čecha Fajmona

Komunistické mámení

Zatímco modří pro své voliče přichystali koncert známých zpěváků v dolní části Václavského náměstí, jen dvě minuty chůze odtud lákali voliče na Martina Maxu komunisté.

U jejich stánku se dokonce i tancovalo, byť si zpívajícího tělocvikáře vychutnali spíše lidé bez střechy nad hlavou.

Na rozdíl od modrých neměli rudí v záloze desítky brigádníků rozdávajících volební program, a tak si vystačili s prostou diskusí s občany. Na Příkopech byl k vidění třeba šéf strany Vojtěch Filip nebo komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Mezinárodní Schwarzenberg

Mezi desítkami přihlížejících bylo u volebních stánků možné spatřit také turisty, kteří živě diskutovali například o pěveckých kvalitách mladé blondýnky lákající komunistické voliče na známou píseň Sladké mámení.

A někteří z nich si cizím jazykem promluvili i se samotnými politiky. Například u volebního stánku zelených se diskutovalo i v němčině. Martina Bursíka a jeho stranu ve volbách totiž podporuje bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Foto: Reuters
Volby v Evropě
Kampaň před eurovolbami oživuje sex a rock'n'roll

"Lidi mají nejvíc starost z toho, že po dvaceti letech po Sametové revoluci přijdou k vládě komunisté a že se sníží počet politických stran na ČSSD, ODS a komunisty. A taky z toho, že se rozdrobí hlasy pro politický střed," komentoval diskusi s lidmi na ulici šéf zelených Martin Bursík.

ČSSD má vrchol ve čtvrtek

Jedinou z větších stran, která dnes v ulicích Prahy chyběla, byla sociální demokracie. Oranžoví se chystají volební kampaň uzavřít ve čtvrtek na severní Moravě.

Pražany se už ČSSD pokoušela získat minulý týden. Místo hlasů voličů si ale její představitelé odnesli oblečení i vlasy plné vaječných bílků a žloutků. Na pražském Andělu se totiž odehrál dosud nejmasovější útok vejci na sociální demokraty.

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.
Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. | Foto: Tomáš Fránek
Čtěte také:
Jak Schröder přijel pomoci příteli Paroubkovi s vajíčky

 

 

Právě se děje

Další zprávy