Paroubek znovu útočí na ODS, prý chystá komplot na ČSSD

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 6. 2009 18:10
ODS podle něj chystá provokaci, na mítinku ČSSD má být zraněn mladý člověk
Za tohle může ODS, tvrdí Jiří Paroubek.
Za tohle může ODS, tvrdí Jiří Paroubek. | Foto: Jan Langer

Praha - Šéf ČSSD Jiří Paroubek znovu zaútočil na občanské demokraty, kteří podle něj stáli za vajíčkovou smrští, která postihla mítinky socialistů.

Na stranickém serveru obvinil ODS, že zvažuje v závěru volební kampaně na mítinku jeho strany provokační akci, při které má být zraněn mladý člověk. ČSSD volá po ochraně svých volebních akcí, protože očekává stupňování provokací, kdy by mohli útočníci použít místo vajíček dlažební kostky, napsal.

Předseda ODS Mirek Topolánek obvinění odmítl jako nepodložené. Paroubek podle něho přestává vnímat realitu a dopouští se neodpovědných a lživých manipulací.

"Mirek Topolánek a Ivan Langer se určitě nevzdávají," napsal Paroubek v emocionálním příspěvku. Provokace by měla podle šéfa ČSSD obrátit veřejné mínění proti sociální demokracii.

"Nic takového se neděje," kontroval Topolánek ve stanovisku, které má redakce k dispozici. "Je to právě Jiří Paroubek, který i tímto dnešním prohlášením znovu poškodil politickou kulturu v zemi. Právě křivé a účelové obvinění protivníka je v příkrém rozporu s principy demokracie a demokratického boje," uvedl šéf ODS.

Paroubek: Policii řídí Langer

Paroubek obvinil i policii, která je podle něj stále ještě pod vlivem exministra vnitra za ODS Ivana Langra. Zasahuje prý proti antifašistům protestujícím proti krajně pravicové Dělnické straně, ale nechává naopak "vrhat tisíce vajec" na politické představitele ČSSD a napadat sedící babičky na mítincích.

Podle Paroubka není náhodou, že Topolánek a Langer údajně hájí tezi, že si útoky "zfanatizované mládeže" proti sobě sociální demokraté sami zorganizovali. "Nemylme se. To není hloupost a nahodilost. Stejně tak není hloupostí a nahodilostí již zmíněná činnost - nečinnost a švejkování policie," uvedl Paroubek.

Na volebních mítincích sociální demokracie se začaly v minulých týdnech objevovat skupinky mladých lidí, kteří házeli vajíčky na sociálnědemokratické řečníky. Z původně drobných incidentů se stalo během několika jedno z hlavních témat předvolební kampaně. Incidenty vyvrcholily na mítinku ČSSD minulý týden v Praze u Anděla, kdy mnoho vajíček zasáhlo sociálnědemokratické představitele včetně Paroubka.

 

Právě se děje

Další zprávy