Nadměrné pití mléka dospělé před zlomeninami neochrání

ČTK ČTK
31. 10. 2014 23:00
Švédové k závěru dospěli poté, co sledovali stravu a zdravotní stav více než 100 000 lidí.
Mezi ženami trpěly zlomeninami více ty, které denně pily přes 680 mililitrů mléka. Ve skupině "pijáků" tohoto nápoje byla také dvakrát vyšší úmrtnost.
Mezi ženami trpěly zlomeninami více ty, které denně pily přes 680 mililitrů mléka. Ve skupině "pijáků" tohoto nápoje byla také dvakrát vyšší úmrtnost. | Foto: Thinkstock

Stockholm - Pití většího množství mléka dospělé zřejmě nechrání před zlomeninami kostí. Vyplývá to z rozsáhlé švédské studie zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal.

Švédové sledovali stravu a zdravotní stav více než 100 000 lidí. Konstatovali, že ženy, které pily více než tři sklenice mléka denně, paradoxně trpěly zlomeninami víc než ty, které tolik mléka nekonzumovaly.

Bylo by prý chybné vyvodit z toho, že pití mléka vede ke zlomeninám, ale rozhodně to nepotvrzuje přesvědčení některých lidí, že je před řídnutím kostí chrání. V případě zlomenin se navíc musejí brát v úvahu i jiné faktory, například konzumace alkoholu nebo tělesná váha.

Účastníci studie vyplňovali po dobu jednoho roku dotazníky na téma, jak často konzumovali běžné potraviny jako mléko, jogurty nebo sýry.

Pak se několik let sledoval jejich zdravotní stav včetně zlomenin nebo úmrtnosti.

Mezi ženami trpěly zlomeninami více ty, které denně pily přes 680 mililitrů mléka. Ve skupině "pijáků" tohoto nápoje byla také dvakrát vyšší úmrtnost. U mužů byl trend podobný, i když ne tak markantní.

Přesně opačný vliv pak má podle studie konzumace fermentovaných mléčných výrobků, například jogurtů. Nebezpečí fraktur se snižovalo s vyšší konzumací těchto potravin.

Češi pod průměrem

Profesor z univerzity v Uppsale Karl Michaelsson se domnívá, že výsledky mohou souviset s obsahem cukru v mléce. Jiné studie na zvířatech prokázaly vliv tohoto cukru na urychlení projevů stárnutí.

Profesorce Sue Lanhamové-Newové ze Surreyské univerzity ve studii chybí zahrnutí vlivu fyzické aktivity a dalších aspektů životního stylu, jež ovlivňují kvalitu kostí. Stále prý platí, že v Británii je mléko a výrobky z něj zdrojem až 60 procent vápníku.

"Víme, že nedostatek vápníku je rizikovým faktorem pro osteoporózu. Stále je třeba lidi vést k tomu, aby jedli základní potraviny v náležitém poměru; a mléko je jednou z nich," řekla.

V ČR je spotřeba mléčných výrobků podle Společnosti pro výživu pod evropským průměrem. Dostatek vápníku mají prý jenom děti do šesti sedmi let.

 

Právě se děje

Další zprávy