Velký přehled éček v jídle. Podívejte se, co a jak vám škodí

Veronika Rodriguez Jiří Kropáček Veronika Rodriguez, Jiří Kropáček
Aktualizováno 1. 1. 2016 17:46
Chemické konzervanty a barviva mohou způsobit rakovinu, ale také vylepšit cholesterol.

Praha - Potraviny mohou podle odborníků souviset až s 200 různými chorobami. Způsobují je nejen mikroorganismy, ale také chemie nebo radioaktivita v jídle.

"Kromě průjmových onemocnění a otrav tak mohou stát potraviny za vznikem cukrovky, srdečních chorob nebo rakoviny," podotýká profesorka z pražské kliniky IKEM Věra Adámková.

Zdravotní rizika podle ní přináší nadměrná konzumace cukru nebo soli, problematické jsou také ztužené tuky.

"Měli bychom si neustále připomínat, že všechno, co jedly naše babičky, nemusí být zdravé pro nás. Například ztužené tuky měly svůj význam ve 20. letech 20. století, kdy byla většina populace fyzicky aktivní, navíc podvyživená. Ani jedno už dnes ale neplatí," podotkla Adámková.

Potíže mohou způsobit také "éčka" - tedy chemické konzervanty a barviva. "I když tady je potřeba podotknout, že ne všechny přísady jsou škodlivé. Například lecitiny nebo chlorofyly naopak pomáhají snižovat cholesterol v krvi," říká Adámková.

Co se do jídla přidává? To si projděte v našem přehledu.

Sorbitol (E 420)

  • Sorbitol je cukerný alkohol bílé barvy. Vyskytuje se jak práškový, tak i v kapalné formě. Má příjemnou sladkou lehkou chuť. V přírodě se nachází v ovoci.
  • Používá se především jako sladidlo, stabilizátor a zahušťovadlo.
  • Sorbitol má v potravinářství velké zastoupení jako náhradní sladidlo pro diabetiky. Oproti cukru je o polovinu méně sladší a bakterie v ústech ho hůře rozkládají, čehož se využívá při výrobě žvýkaček, které nezpůsobují vznik zubního kazu. Jako zahušťovadlo se používá do sladkostí. Jako stabilizátor a sladidlo působí v mražených dezertech. Zabraňuje žluknutí. Absorbuje vodu, chrání jídlo proti vysoušení. 
  • Přidává se také do ústních vod a zubních past. V lékařství se používá k redukci vody v těle a při nitrožilním stravování.
  • Ve větších dávkách může způsobovat průjmová onemocnění, střevní potíže, nadýmaní nebo plynatost. Může také pozměnit vstřebávání některých léků - stanou se méně účinné, nebo více toxické.
  • V Česku se smí používat jako náhradního sladidlo. Do potravin se smí přidávat v nezbytném množství kromě dětské výživy.
 

Právě se děje

Další zprávy