Velký přehled éček v jídle. Podívejte se, co a jak vám škodí

Veronika Rodriguez Jiří Kropáček Veronika Rodriguez, Jiří Kropáček
Aktualizováno 1. 1. 2016 17:46
Chemické konzervanty a barviva mohou způsobit rakovinu, ale také vylepšit cholesterol.

Praha - Potraviny mohou podle odborníků souviset až s 200 různými chorobami. Způsobují je nejen mikroorganismy, ale také chemie nebo radioaktivita v jídle.

"Kromě průjmových onemocnění a otrav tak mohou stát potraviny za vznikem cukrovky, srdečních chorob nebo rakoviny," podotýká profesorka z pražské kliniky IKEM Věra Adámková.

Zdravotní rizika podle ní přináší nadměrná konzumace cukru nebo soli, problematické jsou také ztužené tuky.

"Měli bychom si neustále připomínat, že všechno, co jedly naše babičky, nemusí být zdravé pro nás. Například ztužené tuky měly svůj význam ve 20. letech 20. století, kdy byla většina populace fyzicky aktivní, navíc podvyživená. Ani jedno už dnes ale neplatí," podotkla Adámková.

Potíže mohou způsobit také "éčka" - tedy chemické konzervanty a barviva. "I když tady je potřeba podotknout, že ne všechny přísady jsou škodlivé. Například lecitiny nebo chlorofyly naopak pomáhají snižovat cholesterol v krvi," říká Adámková.

Co se do jídla přidává? To si projděte v našem přehledu.

Bromičnan draselný (E 924a)

  • Jedná se bělicí činidlo a kypřicí prostředek, který zlepšuje vlastnosti mouky a zpracování těsta. Má formu bílého krystalického prášku.
  • Používá se do pekařských výrobků a bílé mouky. Dále jako látka k ošetření pivovarského sladu. Přidává se do zubních past a ústních vod.
  • Látka může být toxická při vnitřním užívání. Při požití velkých dávek může vyvolat nevolnost, zvracení a průjmy. Může také způsobit popáleniny a podráždění kůže. Při použití v zubních pastách může způsobit záněty a krvácení dásní.  
  • V USA je látka povolena, je však doporučeno vyhýbat se jí při výrobě potravin. V Česku je použití látky zakázáno. 
 

Právě se děje

Další zprávy