Zúčtování: 100 dnů vlády, která nemůže být oblíbená

Petr Holub
21. 10. 2010 12:20
Ministři poznali, jaké to je, když se v Česku šetří. Vyčkávají, až skončí volby
Nemohou být oblíbení (s výjimkou muže vlevo dole).
Nemohou být oblíbení (s výjimkou muže vlevo dole). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Daň ze státního příspěvku ke stavebnímu spoření. Povodňová daň z hlavy. Srážková daň pro solární elektrárny.

Během prvních sta dnů sklouzl kabinet Petra Nečase při řešení nejvážnějších problémů několikrát ke zvyšování daní.

Ministři ještě otevřeli diskusi o zvýšení dolní sazby DPH až na 17 procent, o zdražení mýtného a o zrušení slevy na pojistném pro živnostníky.

S notami exministra Janoty

Vláda rozpočtové odpovědnosti, jak si Nečasův kabinet říká,  navazuje na úsporné kroky předchozího Fischerova kabinetu a jeho ministra financí Eduarda Janoty.

Snahu ušetřit deklarovali vedle premiéra zvláště ministři financí, práce i dopravy, kteří navrhovali drastické škrty ve výdajích. Schválený rozpočet ukazuje, že dosáhli jen částečného úspěchu.

Exemplárním krokem se stalo snížení platů státních zaměstnanců, které navrhl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Vyvolal tím demonstraci odborů už třetí měsíc po nástupu do funkce, přesto na platech ušetří jen šest miliard korun. Ve státní pokladně sice zůstane ohlášených deset miliard, nevrátí se tam však čtyři miliardy, které by státní zaměstnanci zaplatili na daních.

Nejvíc nová vláda ušetří v případech, kdy prodlouží platnost úsporných opatření z tzv. Janotova balíčku. Na nemocenské získá přes 10 miliard, další čtyři miliardy na vyšších stropech pro pojistné. Omezí i sociální dávky, na které ministr Eduard Janota nesáhl, to však vynese jen dvě miliardy.

S pokusem ušetřit neuspěl ministr dopravy Vít Bárta (VV). Sice ohlásil úspory šest miliard na zbytečně drahých silnicích a železnicích, vládě však předložil dopravní rozpočet, kde se celková hodnota plánovaných staveb snížila z 280 miliard jen o jeden a půl miliardy.

Rozpočtová kázeň je v přesto hlavním úspěchem nové vlády. V sousedním Polsku či na Slovensku politici veřejně varují, že letošní schodek může překročit osm procent HDP, dosavadní vývoj veřejných financí v Česku ukazuje, že deficit zůstane v plánovaném intervalu 5 až 6 procent HDP.

Univerzální lék...

Jedním z důsledků úsporného kurzu je fakt, že ministři bez finančních rezerv sahají k návrhům na zvýšení daní při každé mimořádné události. 

Premiér Nečas při hodnocení 100 dnů vlády vyzdvihl úsilí při odstraňování následků povodní na Liberecku a snahu zabránit zdražení elektřiny v příštím roce. Boj s povodněmi si vyžádal změnu u daně z příjmu, levnější elektřinu zajistí srážková daň na výnosy ze solárních elektráren.

Hrozící propad příjmů zdravotních pojišťoven se podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) vyřeší zvýšením sazby pojistného.

...vyšší daně

Nové daně s sebou nesou i veškeré plány budoucích aktivit. Pokud chtějí politici něco změnit, obvykle k tomu potřebují peníze. Pak je nutné se znovu zadlužit, anebo vybrat peníze od občanů.

Premiér Nečas vážně hovořil o zvýšení dolní sazby DPH ze současných deseti na 17 procent. Výnos zhruba 50 miliard bude třeba pro penzijní reformu, která podle vládního programu umožní či přikáže občanům spořit u soukromých penzijních fondů. Výpadek příjmů u státního pojistného systému vyrovnají právě vyšší daně.

Vláda však zatím plán důchodové reformy nepředstavila. Ministr Drábek dokonce vytrvale mlčí o změně penzijního zákona, který by zvýšil penze těm, kteří platili vyšší pojistné. Ústavní soud přitom nařídil, že změna musí platit už v říjnu 2011. 

Probíhající stavby dálnic vyčerpají rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury nejméně do roku 2013. Ministr Bárta proto podmínil další investice státními půjčkami prostřednictvím PPP projektů, anebo zvýšením mýtného.

Krok zpátky v boji s korupcí

Kromě rozpočtu, boje s povodněmi a zdražením elektřiny se zatím vládní aktivity neodrazily v návrzích nových právních norem. Vládní legislativní radou zatím procházejí pouze zákony, kterými se Česká republika přizpůsobuje evropským směrnicím.

Na vnitru prý ministr John je kvůli tomu, aby řešil korupci,
Na vnitru prý ministr John je kvůli tomu, aby řešil korupci, | Foto: Ludvík Hradilek

Výjimkou je novela občanského zákoníku, která posiluje pozici majitelů bytů vůči nájemníkům. Nájemník bude muset napříště hlásit osobní data lidí, kteří se k němu chtějí nastěhovat. Vlastník bytu jim přitom může stěhování zakázat.

Několik nových zákonů navrhli koaliční poslanci. Jeden z nich se dotýká oboru, ke kterému se Nečas přihlásil při stodenním hodnocení. „Intenzivně pracujeme na přípravě protikorupčních opatření s tím, aby se udělaly rychlé změny proti netransparentním zakázkám a procesům," ujistil premiér veřejnost.

Poslankyně VV v čele s Karolínou Peake ale zatím jen navrhly zrušit protikorupční novelu zákona o veřejných zakázkách, kterou schválila sněmovna v březnu před volbami. Odstupující poslanci chtěli zajistit, aby se o veřejné zakázky směly hlásit jen průhledné firmy. Novou verzi protikorupčního zákona předloží ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) do června 2011. 

Vládní poslanci předložili sněmovně ještě čtyři nové zákony. Novela ústavy by měla omezit jejich imunitu na období poslaneckého mandátu, další norma zakazuje užívání laserů v okolí letišť, jiná ruší okresní úřady práce a další zavádí tzv. nízkoemisní zóny ve městech.

 

Právě se děje

Další zprávy