Zloději vydělávající ve sběrnách to budou mít těžší

Martina Macková
26. 6. 2008 10:08
Vykupující má popisovat zboží a nerozebírat jej

Praha - Zloději barevných kovů mohou mít v budoucnu problém získat peníze. Poslanci schválili zákon, který zavádí povinnost evidovat provozovatelům sběrných surovin toho, kdo prodává.

Zákon sepsali komunističtí zákonodárci.

Podnikatelé budou muset nově vést evidenci, od koho předměty vykoupili, datum i čas odebrání.

Pro zákon nakonec včera na nočním jednání sněmovny hlasovala i koalice. Ze 149 poslanců pro něj zvedlo ruku rovných 100 zákonodárců jen 26 bylo proti.

Občanku i popis

Navíc, pokud má zboží povahu strojního, součásti stavby, veřejně prospěšného, uměleckého, pietního nebo bohoslužebného předmětu, musí vykupující zaznamenat i stručný popis, který umožní dodatečnou identifikaci. Navíc je nesmí 48 hodin rozebírat nebo prodávat dál.

Vykupující musí zaznamenat jméno, ale i datum narození a trvalý pobyt prodejce. U firem pak název, sídlo a IČO. Údaje musí uchovávat pět let. Bez ověření totožnosti tento odpad neodebere ani nevykoupí.

Poslanci v zákoně přímo definují předměty, které musí sběrné suroviny evidovat. Nově se musí vést evidence předmětů ze železa. Zákon se týká také autovraků.

Foto: Ministerstvo kultury

Prodejci nadto už nemohou dostat u výkupu hotové peníze.

"Neexistuje potřebný tlak na provozovatele, aby se vyvarovali nákupu odpadu, který očividně žádným odpadem není. Legislativa je tak mírná, že neumí postihnout ty, kteří vykupují a prodávají kanalizační poklopy nebo dopravní značky," řekla poslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

"Ti, co věci do sběrny přinesou, jsou pak těžce dohledatelní, dostanou finance v hotovosti a motivem je třeba i to mít peníze na pivo," dodala.

Po dvou letech nové schvalování

Zákon leží ve sněmovně již druhý rok. Koncem dubna 2006 ho sice poslanci schválili a odeslali do senátu. Ale kvůli volbám norma neprošla celým legislativním procesem.

Problémy s prodejem kradených předmětů do sběrných surovin pokračují. Nejznámějším letošním případem se stala opakovaná dubnová krádež více než 800 bronzových destiček v hodnotě zhruba dvou a půl milionu korun, které se ztratily z terezínského hřbitova z hrobů obětí holocaustu.

Čtěte také: Ukradené destičky policie našla ve sběrně

Některé z nich policie našla ve sběrnách barevných kovů, všechny jsou ale rozbité. Už se na náhrobcích objevily destičky nové, Památník ale nestihne nahradit všechny. Destičky už nebudou z bronzu, ale z pryskyřice s příměsí bronzu. Památník destičky dostane jako dar, zaplatí jen materiál na jejich výrobu.

Čtěte také: Terezínský hřbitov ohlídají kamery

Památník v Terezíně bude mít už brzy vlastní kamerový systém. Ministerstvo kultury na něj ze svého rozpočtu uvolní bezmála dva miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy