Zemanovci oznámili restart, Zemana chtějí za prezidenta

Martina Machová Martina Machová
8. 2. 2011 14:40
Zeman by do souboje šel jen v případě přímé volby
Miloš Zeman by měl být prezidentem, navrhuje jeho strana
Miloš Zeman by měl být prezidentem, navrhuje jeho strana | Foto: Petr Protivánek

Praha - Někdejší premiér Miloš Zeman se přidal ke kandidátům na příštího prezidenta. Stejně jako například jiný expremiér Jan Fischer však podmiňuje účast ve volbách tím, že se bude hlasovat přímo.

Zemana podporuje pro kandidaturu jeho Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ).

"Uděláme všechno proto, aby naším prezidentem se stal Miloš Zeman," přislíbil nový předseda SPOZ Vratislav Mynář.

Podle něj je ikona jejich strany jedna z mála osobností, které se na nejvyšší ústavní post hodí. I díky tomu, že jej lze považovat za nadstranického.

"Nejsem člověk, který by vstávaje lehaje myslel na Hrad," komentoval snahu spolustraníků Miloš Zeman.

Ten kandidoval na prezidenta již v roce 2003 jako kandidát sociální demokracie, jeho část jeho vlastních zákonodárců jej ovšem nevolila. S prezidentskou nabídkou jej oslovil v roce 2006 i někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek, tu ale již s odkazem na předchozí zkušenosti Zeman omítl.

50 tísíc hlasů pro Zemana

"Zvážil bych to v přímé volbě, kdyby se objevil od občanů silný impuls," dodal. Podle Zemana by tímto silným impulzem mohla být petice 50 tisíc občanů, s kterou zatím počítá vládní návrh změny Ústavy.

K samotnému přijetí přímé volby v brzké době je ovšem někdejší premiér skeptický.

"Kapříci si sami nevypustí rybník," uvedl s tím, že pro poslance a zákonodárce je kuloární dohadování rozkoší, které se dobrovolně nevzdají. "Přeci ji nenechají pouhým 8,5 milionům oprávněných voličů," dodal.

Cíl 2: Uspět v krajích

Současně s prezidentem by Zemanovci rádi uspěli v krajských volbách, jež se uskuteční v roce 2012. "Určitě postavíme všech 13 kandidátek," řekl Aktuálně.cz Mynář. Uspět primárně chtějí zejména v krajích, kde již během loňských parlamentních voleb překročili hranici pěti procent.

Strana, která v květnových volbách do sněmovny dostala 4,3 procenta hlasů, sice nedosáhla na poslanecká křesla, ale odčerpala voliče ČSSD.

Sociální demokraté tak sice zvítězili, ale jen s malým náskokem před druhou ODS - a byla to nakonec ODS, kdo sestavil vládu. SPOZ díky volebnímu výsledku dosáhla na státní příspěvek ve výši 23,5 milionu korun.

V následujících komunálních a senátních volbách pak SPOZ zcela propadla.

 

Právě se děje

Další zprávy