Zeman: Věřím, že ministrem obrany bude Picek

Domácí Domácí
15. 3. 2013 14:11
Prezident uvedl, že pokud premiér Picka jmenuje, poblahopřeje mu k dobrému výběru
Miloš Zeman při inauguraci.
Miloš Zeman při inauguraci. | Foto: Reuters

Ostrava - Prezident Miloš Zeman předpokládá, že předseda vlády Petr Nečas navrhne do funkce ministra obrany náměstka Vlastimila Picka.

Pokud se tak skutečně stane, prezident Nečasovi prý poblahopřeje k velmi dobrému výběru. 

Miloš Zeman to řekl na 37. sjezdu ČSSD, který od pátku probíhá v Ostravě.

Jméno Vlastimila Picka jako horkého kandidáta na ministra obrany zaznělo znovu ve čtvrtek po jednání mezi předsedy koaličních stran Petrem Nečasem (ODS) a Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Deníku Aktuálně.cz pak premiérova kandidáta potvrdil zdroj obeznámený s chodem resortu. 

Vláda je bez plnohodnotného ministra obrany od prosince, kdy musela po pouhých osmi dnech opustit post předsedkyně koaliční strany LIDEM Karolína Peake. Právě ona propustila z místa prvního náměstka generála Picka, což vyvolalo nelibost premiéra i tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Řízením ministerstva po odchodu Peake pověřil prezident Václav Klaus premiéra Nečase.

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD obrazem:

Nečas ve středu vysvětloval, že najít nového šéfa resortu je složitá procedura. "Je to ojedinělá procedura, kdy se hledá nestraník, člověk kompetentní vést resort a podléhající souhlasu všech tří koaličních subjektů," uvedl Nečas s tím, že zdržení při hledání ministra obrany způsobily i prezidentské volby.

"Taky nebylo jasné, kdo povede jeden z koaličních subjektů," narážel na prezidentskou kandidaturu Schwarzenberga Nečas.

Kromě Picka se spekulovalo také o bývalé blízké spolupracovnici Karla Schwarzenberga z ministerstva zahraničí, současné velvyslankyni při OBSE ve Vídni Veronice Kuchyňové Šmigolové.

 

Právě se děje

Další zprávy