Zeman v Rakousku: Euro je garancí pro exportéry

ČTK ČTK
24. 4. 2013 14:44
Zeman se rovněž vyslovil pro hlubší ekonomickou spolupráci mezi Českem a Rakouskem
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: Pavol Urbi, Aktuálne.sk

Vídeň - Hlavní výhodou zavedení jednotné evropské měny euro je ochrana před útoky finančních trhů na národní měnu.

V projevu před podnikateli ve Vídni to ve středu prohlásil český prezident Miloš Zeman, jenž nedávno uvedl, že Česko by se mohlo členem eurozóny stát během pěti let.

Zeman se rovněž vyslovil pro hlubší ekonomickou spolupráci mezi Českem a Rakouskem.

"Nemyslím si, že hlavním důvodem pro euro jsou transakční náklady. Hlavním argumentem pro euro je, že euro je kromě amerického dolaru a možná japonského jenu měnou, na kterou spekulanti nedokážou úspěšně zaútočit," řekl Zeman, jenž ve středu končí dvoudenní návštěvu Rakouska.

Datum přijetí eura v Česku ještě nebylo určeno

Český prezident připomněl aktivity finančníka George Sörösa, který v 90. letech vydělal na poklesu britské libry. "Soros se stal milionářem právě po těchto spekulacích," poznamenal Zeman.

Euro podle něj dává exportérům jistou garanci, že podobné spekulace nebudou úspěšné. "Každý, kdo říká, že národní měna je faktorem stability, nechápe, že je vcelku možné, že se může objevit nový Soros. V takové situaci bude (národní) měna zničena," řekl.

V alpské republice se na rozdíl od Česka platí eurem. Česká vláda konkrétní datum vstupu země do eurozóny dosud nestanovila.

Zeman před podnikateli prohlásil, že by uvítal prohloubení ekonomické spolupráce obou zemí. Obchodní bilance mezi Českem a Rakouskem loni mírně poklesla na 9,4 miliardy eur. Rok 2011 byl ale rekordní, vzájemný obchod poprvé dosáhl deseti miliard eur.

Český prezident naznačil, že dokončení chybějícího dálničního spojení mezi Brnem a Vídní, stejně jako mezi Českými Budějovicemi a Lincem, by mohlo urychlit zapojení soukromého kapitálu v rámci takzvaných PPP projektů, při kterých investoři stavbu postaví a stát ji pak postupně splácí. Zeman také podpořil myšlenku vybudování vodního koridoru Dunaj-Odra.

Uzavřeme Temelín, když nám pronajmete Zwentendorf

Zeman před podnikateli v nadsázce prohlásil, že Česko uzavře jadernou elektrárnu Temelín, pokud Rakušané pronajmou ČR svou atomovou elektrárnu v Zwentendorfu, která na základě výsledků referenda konaného v roce 1978 nebyla uvedena do provozu.

"Jsem první, kdo přišel s myšlenkou, že odstavíme Temelín, naši elektrárnu s novými bloky, a že vy nám pronajmete Zwentendorf," řekl Zeman. Vzápětí ovšem dodal, že nyní by k takové transakci došlo jen stěží, protože zařízení elektrárny v Zwentendorfu bylo mezitím demontováno.

Vídeň dlouhodobě kritizuje jadernou energetiku; rakouští odpůrci atomu v minulosti na protest proti temelínské elektrárně organizovali demonstrace a blokády česko-rakouských hraničních přechodů.

Projevem před podnikateli Zeman ukončil oficiální program své dvoudenní návštěvy Rakouska. V úterý český prezident jednal kromě jiných se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem, ve středu dopoledne se sešel s předsedkyní rakouské Národní rady, dolní komory parlamentu, Barbarou Prammerovou.

 

Právě se děje

Další zprávy