Zeman: Paroubek mi připadá jako takový český Mussolini

Domácí Domácí
4. 7. 2009 11:54
Expremiér nesouhlasí ani se současnou politikou ČSSD
Miloš Zeman
Miloš Zeman | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nové Veselí - Miloš Zeman, někdejší premiér a předseda ČSSD, o sobě dal opět vědět.

V rozhovoru pro deník Právo se ostře pustil do kritiky politiky sociální demokracie a jejího šéfa Jiřího Paroubka. "Mně stále více a více připadá jako český Benito Mussolini," prohlásil.

Sám připomněl, že ho ještě před volbami v roce 2006 aktivně podporoval. "Ocenil jsem, že tehdy dokázal vyvést tuto stranu ze špidlovsko-grossovského bahna," vyzdvihl tehdejší Paroubkovy přednosti. "Nicméně, asi mu to stouplo do hlavy a začal dělat jednu chybu za druhou a projevovat se jako papaláš."

Zemanovi, který ČSSD vytáhl v 90. letech až do Poslanecké sněmovny, ale před dvěma lety z ní vystoupil, se příliš nezamlouvá ani nynější směřování partaje. "Už to není ta ČSSD, která měla ve svém programu mezilidskou solidaritu, už je to do značné míry populistická strana," nebral si servítek.

On sám prý zatím necítí potřebu vrátit se aktivně do centra politického dění. "O tom přemýšlejí moji přátelé daleko více než já," řekl.

Neurčitě se vyjádřil i k možné kandidatuře na prezidentský post. "Jsem na to tázán a aniž bych se k tomu ze své iniciativy jakkoliv sám vyjadřoval, řekl jsem, že bych o tom, a opět jenom v případě masivní podpory, uvažoval v případě přímé volby prezidenta."

Zeman se aktivně zapojil do kampaně před Evropskými volbami, kdy podpořil Stranu důstojného života.

 

Právě se děje

Další zprávy