Zeman: O schůzku žádal Hašek. Snaha ji utajit? Komická

Domácí Domácí
5. 11. 2013 6:51
Prezident Zeman se poprvé veřejně vyjádřil k utajované povolební schůzce v Lánech.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman se poprvé veřejně vyjádřil k lánské schůzce, na které jednal několik hodin po uzavření volebních místností se zástupci ČSSD vedenými prvním místopředsedou Michalem Haškem. V rozhovoru pro Právo uvedl, že politiky sociální demokracie přijal na jejich žádost a pokusy o utajení schůzky označil za komické.

"Být Michalem Haškem, tak bych se naopak na jejich předsednictvu pochlubil, že je prezident na jejich žádost přijal," uvedl Zeman.

Prezident zároveň zpochybnil postup lidí kolem Michala Haška, kteří se rozhodli prosadit odvolání Bohuslava Sobotky z čela vyjednávacího týmu ČSSD rozhodnutím předsednictva. Podle Zemana musí o takové věci rozhodnout ústřední výkonný výbor. Jeho rozhodnutí hodlá prezident respektovat.

Zopakoval svůj záměr, že pověří sestavením vlády toho politika sociální demokracie, kterého mu strana navrhne, ať to bude kdokoli. To řekl i Haškovi a spol. na povolební schůzce v Lánech.

"Pokud jde o její obsah, domnívám se, že si kolegové chtěli ověřit, zda platí moje prohlášení, že pověřím premiéra sestavením vlády v případě, když to bude premiér z vítězné strany a když mně ho vítězná strana doporučí," řekl Právu Zeman.

Prezident v rozhovoru také uvedl, že na rozdíl od svého předchůdce Václava Klause nebude od toho, kdo bude pověřen jednáním o nové vládě, požadovat 101 podpisů poslanců. Spolehne se na jeho veřejné prohlášení, že podporu ve Sněmovně má.

Zeman avizoval, že pokud by mu člověk pověřený jednáním o sestavení kabinetu přinesl variantu koalice ČSSD s ANO a lidovci, tak by tuto jeho volbu respektoval.

 

Právě se děje

Další zprávy