Zeman nezpochybnil žádného kandidáta, říká Rusnok

Domácí ČTK Domácí, ČTK
9. 7. 2013 18:49
Novou vládu by měl prezident jmenovat na Hradě ve středu dopoledne
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Designovaný premiér Jiří Rusnok nemá informaci o tom, že by prezident republiky Miloš Zeman zpochybňoval některého z navrhovaných členů budoucí nové vlády.

Rusnok to v úterý řekl Českému rozhlasu 1 Radiožurnálu.

Novou vládu, která má nahradit dosavadní koaliční kabinet v demisi, už sestavil a prezident ji má na Hradě jmenovat ve středu dopoledne.

Prezident už podle něj návrh vlády má. "Pan prezident mi při tom pověření, kdy mě jmenoval premiérem a požádal o sestavení vlády, v podstatě dal volnou ruku," řekl Rusnok. Odmítl, že by mu Zeman dal jména kandidátů na ministry předem. "Takže ta sestava je mým dílem a já za něj nesu odpovědnost," dodal.

Rusnok v úterý Zemana navštívil na Hradě. Prezidentova kancelář ale obsah setkání nijak neupřesnila.

Rusnok také řekl, že vládu nesestavoval tak, aby zviditelnil Stranu práv občanů - zemanovce (SPOZ), v jejímž čele stál v minulosti právě nynější prezident. Podotkl, že jejím členem není.

"Je jasné, že je to strana blízká panu prezidentovi, takže nebudu se tvářit, že tam žádná souvislost neexistuje, ale já tam zásadní souvislost nevidím," prohlásil s tím, že on sám nikam v žádných volbách kandidovat nebude.

Rusnok uvedl, že v komunálních volbách kandidoval za SPOZ v Praze Vinoři jako nestraník. "Když vezmeme české politické spektrum, tak každý máme nějakou Slavii, Spartu a Bohemians, tak řekněme, že v tomto směru jsou mi blízko, to je pravda," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy