Zeman horoval za EU, jeho nadšení mírnil Nečas

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 4. 2013 16:25
Šéf Evropské komise Barroso byl svědkem, jak nejednotná je zahraniční politika ČR
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda Evropské komise José Barroso byl osobně svědkem, jak nejednotná je česká zahraniční politika. Zatímco prezident Miloš Zeman prohlásil, že vyvěšením evropské vlajky se ČR zapojuje do středního proudu v Evropské unii, premiér Petr Nečas vzápětí vše bagatelizoval, podle něj se nic nezměnilo. 

Navíc ten, kdo by měl spoluudávat směr české diplomacie, chyběl. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg totiž nebyl pozván.

Vyvěšení vlajky EU na Pražském hradě neznamená změnu české zahraniční politiky. Po jednání s předsedou Evropské komise José Barrosem to novinářům řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Předseda vlády a jeho strana zastávají spíše zdrženlivý postoj k evropské integraci. Podle Nečase se význam symbolického aktu zveličuje.

"To, zda vlaje ta nebo ona vlajka, neznamená nějakou změnu české politiky," uvedl Nečas. Podle něj je rozdíl, jestli se na Hrad pohlíží jako na úřední budovu, na níž vlajka EU běžně vlaje, nebo na "symbol tisícileté české státnosti, kde by tedy měla vlát pouze národní vlajka." "Jinudy ta dělící linka nevede a je z toho trošku zbytečně dělaná větší záležitost, než se patří," dodal premiér.

Zeman se vymezil vůči vládě

Prezident Miloš Zeman se na rozdíl od premiéra a koaliční ODS přiklání k tomu, aby ČR patřila k takzvanému tvrdému jádru evropské integrace. Uvedl to poté, co na Hradě podepsal nový záchranný fond eurozóny a devět let po vstupu do EU spolu se šéfem Evropské komise Josém Barrosem vyvěsil evropskou vlajku. I to je podle něj symbolem zapojení ČR do středního proudu v EU.

Zemanův postoj uvítal šéf české diplomacie a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Já jsem vždy zastával názor, že EU potřebuje společnou zahraniční a obrannou politiku a samozřejmě také společnou fiskální politiku, včetně postupné harmonizace daňové soustavy. Nevím, jestli to nazývat mainstreamem nebo tvrdým jádrem. Podle mého názoru jsou to synonyma. Já jsem vysoce ocenil nedávný projev pana předsedy Barrosa, kde se vyslovil pro budoucnost EU jako evropskou federaci," řekl prezident na tiskové konferenci.

Prohlédněte si fotografie ze vztyčování vlajky EU na Hradě:

Prezident Zeman ve středu také svým podpisem dokončil ratifikaci záchranného fondu pro ohrožené ekonomiky eurozóny. Spolu s vyvěšením vlajky i tento akt označil za důkaz, že ČR patří do hlavního proudu evropské integrace. Svým názorem se tak vymezil vůči oficiální vládní politice prosazované Nečasem.

Podle Zemana by Unie měla mít nejen společnou zahraniční a obrannou politiku, ale měla by též směřovat ke společné rozpočtové politice a postupně harmonizovat svou daňovou soustavu. "Já jsem vysoce ocenil nedávný projev pana předsedy Barossa, kde se vyslovil pro budoucnost EU jako evropskou federaci," řekl prezident na tiskové konferenci po podpisu takzvaného eurovalu.

Foto: Ludvík Hradilek

Nečas ve svém euroskepticismu osaměl

Nečasova vláda má k Evropské unii zdrženlivější přístup, a to hlavně kvůli koaliční ODS. Druhá koaliční strana TOP 09 spolu se svým šéfem Schwarzenbergem je více proevropská.

 "V zásadě je to správné, ale budeme se muset snažit, abychom obstáli," řekl Schwarzenberg na otázku, co říká na Zemanovo přihlášení se k hlavnímu proudu EU.

Zeman má jednoznačně vstřícnější postoj k EU, než měl jeho euroskeptický předchůdce Václav Klaus.

Zemanův postoj k Evropské unii ocenil předseda nejsilnější opoziční strany ČSSD Bohuslav Sobotka. "Jsem rád, že nový prezident vnímá evropskou integraci nikoliv jako hrozbu, ale naopak jako příležitost k uplatňování národních zájmů naší země a realizaci jejího pozitivního potenciálu," uvedl šéf ČSSD.

Sociální demokraté jsou favority současných předvolebních průzkumů. Pokud by se na špici preferencí udrželi, stali by se po volbách v příštím roce hlavní politickou silou v zemi. ČSSD je známa příklonem k Evropské unii. "Věřím, že po volbách do Poslanecké sněmovny se k této nové evropské politice připojí konečně i česká vláda," uvedl Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy