Zelení podpořili prezidentskou kandidaturu Fischerové

ČTK ČTK
27. 9. 2012 13:45
Ondřej Liška připouští, že do termínu registrace kandidátů nezbývá moc času
Táňa Fischerová.
Táňa Fischerová. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vedení Strany zelených (SZ) se rozhodlo podpořit kandidaturu Táni Fischerové na prezidentku republiky.

"Je pro zelené logickou volbou a zeleným programově nejbližší kandidátkou," řekl ve čtvrtek předseda SZ Ondřej Liška. Fischerová si podpory zelených váží.

Kolik už získala podpisů pod kandidaturu, v tuto chvíli ještě neví. "Já si myslím, že někdy v půli října budeme vědět, jak na tom jsme," řekla Fischerová. Liška doplnil, že si právě zjišťují, kolik už podpisů získali. Jakmile to budou vědět, oznámí to.

Kandidáti na prezidenta musí předložit přihlášku spolu s 50 000 podpisy do termínu, který se odvíjí od toho, kdy se volba hlavy státu uskuteční. Pokud by volba prezidenta začala 11. ledna, přihlášky by museli odevzdat nejpozději 6. listopadu. Termín přímé volby vyhlásí předseda Senátu Milan Štěch v pondělí 1. října.

Liška připouští, že do termínu registrace kandidátů nezbývá moc času, ale je přesvědčen o tom, že do té doby pomůžou zelení Fischerové sehnat dostatek podpisů. Už od pondělí začnou šířit 10 000 petičních archů pro jejich sběr.

V krajích také vznikla organizovaná struktura dobrovolníků, kteří budou podpisy sbírat. Liška ujistil, že kandidatura Fischerové je myšlena "smrtelně vážně."

Herečka Fischerová byla v minulosti také poslankyní za koalici US-DEU a lidovců. "Myslím si, že přímá volba je oslovením občanské společnosti, aby si vybrala ze svých zástupců někoho, kdo není spojený se stranickými ani ekonomickými mocenskými strukturami a může vnést do této pozice nové akcenty," uvedla již dříve na dotaz, proč se rozhodla kandidovat. Je známá především z řady charitativních akcí.

 

Právě se děje

Další zprávy