Záznamy z jednání budou veřejné, plánuje novela

ČTK ČTK
25. 7. 2012 15:01
Návrh zástupců několika stran má zprůhlednit jednání zastupitelstev
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Obce, města a kraje by mohly pořizovat zvukové i obrazové záznamy z jednání svých zastupitelstev a rad a zveřejňovat je na internetu.

Umožnit to má novela zákonů o obcích a krajích, kterou ve sněmovně předložila skupina poslanců zastupujících ODS, TOP 09, VV a LIDEM. V současné době podle předkladatelů zákon pořizování takových záznamů neumožňuje. Návrh má zprůhlednit jednání zastupitelstev.

Novela stanoví, že obecní i krajská zastupitelstva mohou svým usnesením povolit pořizování obrazových i zvukových záznamů. V případě rad novela umožní pořizování pouze zvukových záznamů. Ostatní podrobnosti týkající se pořizování a zveřejňování záznamů by stanovovaly jednací řády.

Podle jednoho z předkladatelů, předsedy sněmovního výboru pro veřejnou správu Stanislava Polčáka (TOP 09 a Starostové), jde o naléhavý problém. Poslanci proto navrhují, aby sněmovna novelu schválila už v prvním čtení. Od novely si slibují, že přinese větší průhlednost a otevřenost jednání dotčených samospráv. Změna by také podle nich měla být v souladu s požadavky na zpracování osobních údajů.

Poslanci poukazují na to, že v současné době není možné legálně pořídit a následně na internetu zveřejnit takový záznam bez souhlasu všech dotčených lidí. Kdo by takový záznam zveřejnil, porušil by zákon o ochraně osobních údajů. "Námitka, že tak daný subjekt učinil v zájmu lepší, transparentnější a objektivní informovanost občanů v dané obci, kraji nebo hlavním městě Praze, je z pohledu ochrany osobních údajů irelevantní," stojí v důvodové zprávě.

Novelu musí projednat nejen sněmovna, ale i Senát, podepsat ji musí i prezident republiky. Pokud Parlament změnu schválí, měla by začít platit hned po vyhlášení ve sbírce zákonů.

 

Právě se děje

Další zprávy