Poslanec vozí v autě ceduli "Policie" a majáček. Napište si, co chcete, reaguje

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
2. 10. 2015 14:18
Poslanec za hnutí ANO Bronislav Schwarz ve čtvrtek parkoval před budovou Sněmovny a za zadním oknem svého auta měl velkou tabulku s nápisem Policie a malý majáček. Proč, nechtěl bývalý dlouholetý příslušník policejního sboru říct, naopak reagoval velmi podrážděně. Přestože i podle policistů by taková věc mohla být pro běžného občana matoucí, Schwarz se žádného přestupku nedopustil. Nálepku by totiž musel mít buď za předním sklem, nebo na dveřích či kapotě.
Foto: Mikuláš Klang

Praha - "Jaké auto? Já mám šest aut," reagoval v pátek poslanec Bronislav Schwarz na dotaz deníku Aktuálně.cz, proč za zadním oknem svého vozu vozí velkou nálepku s nápisem Policie a malý majáček. Takto ve čtvrtek parkoval před budovou Sněmovny.

Podle růžové cedulky za předním sklem lze poznat, jakému poslanci vozidlo patří. První číslo znamená pořadí poslance v abecedním pořadí, číslo za lomítkem volební období.
Podle růžové cedulky za předním sklem lze poznat, jakému poslanci vozidlo patří. První číslo znamená pořadí poslance v abecedním pořadí, číslo za lomítkem volební období. | Foto: Mikuláš Klang

"No a co? Napište si, co chcete, když chcete senzaci. Hlavně ale napište pravdu. Zjistil jste si, kdo jsem, co mám za sebou?" pokračoval v pátek podrážděně zákonodárce za hnutí ANO. Narážel pravděpodobně na to, že u bezpečnostního sboru působil čtrnáct let, kdy jako vyšetřovatel prošel například hospodářskou kriminálkou.

A přestože by se z jeho reakce dalo vyčíst, že o nic nejde, tabulka z jeho auta v pátek zmizela. I kdyby ji ale za oknem nechal, podle všeho by se Schwarz nedopustil ani přestupku.

"Aby civilní osoba, která užije tento nápis na svém vozidle, porušovala paragraf 101 zákona o Policii ČR, musela by úmyslně užít tento nápis na boční části a na přední části vozidla, případně za čelním sklem," upřesňuje mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

I sami policisté nicméně podotýkají, že vozit zhruba půlmetrovou cedulku na viditelném místě je hodně nešťastné. Tím spíš, že se jedná o soukromé vozidlo poslance. Pro lidi, kteří zákon o policii neznají, by totiž v kombinaci s majáčkem mohl působit minimálně matoucím dojmem.

Schwarz už na sebe během působení v dolní komoře Parlamentu upozornil několikrát. Nejprve, když policie hned na začátku volebního období žádala o jeho vydání ke stíhání. Žádost tehdy mandátový a imunitní výbor i na Schwarzovu prosbu schválil. Někdejší šéf mostecké městské policie byl obviněn ze zneužití pravomoci, když měl bez povolení vniknout do bytu, kde byl přístroj na výrobu drog. Soud ale následně jeho stíhání zastavil.

Naposledy se pak o něj média zajímala kvůli tomu, že si v Mostě pronajímá prostory pro poslaneckou kancelář od podnikatele a místního politika Jiřího Zelenky, se kterým působí v hnutí Severočeši, za které Schwarz do Sněmovny i kandidoval. "Řeknu vám to na rovinu, já jsem ho tím chtěl podpořit, něco mu vrátit," vysvětlil v březnu redaktorovi Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy