Vztah Česka k EU se změní, ujistil Sobotka Barrosa

Domácí Domácí
20. 2. 2014 12:22
Česká republika by podle něj mohla k fiskálnímu paktu EU přistoupit během dvou měsíců.
Foto: Vojtěch Marek

Praha/Brusel - Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek v Bruselu na čtvrteční schůzce ujistil předsedu Evropské komise José Barrosa, že Česká republika nyní mění svůj postoj k EU.

Zásadní změnou by mělo být především přistoupení k fiskálnímu paktu, podle Sobotky by o něm měla vláda rozhodnout do dvou měsíců, pak začne ratifikační proces.

Premiér upozornil na to, že krok je jasným přihlášením ke snaze Česka přijmout co nejdříve euro.

"Naše vláda mění svůj postoj České republiky k EU. Česká republika nyní bude vůči Evropské unii vystupovat aktivně, čitelně, srozumitelně a konstruktivně," vysvětlil Sobotka.

Podle něj je to pro Česko jediná možnost, jak ovlivňovat budoucí vývoj Evropy. "Věřím, že s panem Sobotkou začínáme znovu, zmáčkneme resetující tlačítko ve vztahu k EU," dodal k tomu Barroso.

Hlavním tématem schůzky se stalo především přistoupení k fiskální unii, tedy domluvě většiny zemí EU o odpovědné rozpočtové politice. Podle Sobotky by se tak mohlo stát v horizontu dvou měsíců.

"Česká vláda počítá, že se připojí k fiskálnímu paktu s tím, že pravidla o rozpočtové politice a posílení hospodářské spolupráce by se jí dotkla v okamžiku přijetí společné evropské měny. Tohle je další krok k jejímu přijetí, je to přihlášení se ke snaze České republiky přijmout společnou měnu v následujících letech," dodal Sobotka.

Tématem se stala také situace na Ukrajině, Sobotka zopakoval středeční rozhodnutí vlády. "Česká republika je připravena podpořit společný, jednotný a důrazný postup vůči ukrajinské vládě. Ta nese odpovědnost za to, aby bylo ukončeno násilí a byl zahájen dialog," dodal Sobotka.

Barroso připomněl, že EU Ukrajině několikrát nabídla, že jí pomůže dialog vést.

Situaci na Ukrajině sledujeme ONLINE.

 

Právě se děje

Další zprávy