Výzkum: Češi by prezidentovi ponechali jeho pravomoci

vk
13. 2. 2008 17:35
A nejraději by ho volili sami
Češi nechtěji, aby prezidenta volil Parlament, raději to udělají sami
Češi nechtěji, aby prezidenta volil Parlament, raději to udělají sami | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Většina lidí chce přímou volbu prezidenta a souhlasí s pravomocemi, které v naší zemi hlava státu má.

Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění.

Současný rozsah pravomocí prezidenta České republiky schvaluje 61% respondentů. Jejich rozšíření by si přálo 19 procent občanů a naopak zúžit pravomoci hlavy státu by doporučilo dvanáct procent. Oproti roku 2002, kdy chtělo prezidentské pravomoci zmenšit 35 % občanů, jde o značný pokles.

Silného prezidenta ne

Jenom malá část občanů si podle výzkumu přeje silného prezidenta, který by byl zároveň i předsedou vlády jako je tomu například ve Spojených státech. Naopak názor, že by prezident neměl do činnosti vlády vůbec zasahovat sdílí třetina lidí.

Další prezidentova pravomoc vzhledem k vládě jmenování ministrů má v občanech šedesáti procentní podporu, ovšem pouze v případě, že ministry jmenuje na doporučení premiéra. Šestnáct procent lidí by naopak ocenilo, kdyby prezident mohl ministry jmenovat na základě vlastního uvážení a přes deset procent vyjádřilo názor, že prezidentská pravomoc by se na jmenování ministrů vůbec neměla vztahovat.

Pouze třetina Čechů vyjádřila podporu prezidentově výlučné pravomoci jmenovat soudce Ústavního soudu.

Češi chtějí přímou volbu

Naopak většina veřejnosti zastává jednoznačný názor na způsob volby prezidenta republiky. Přímou volbu všech občanů podporuje 64% dotázaných, stávající způsob pouze 18 procent. Ze srovnání s výsledky výzkumů od dubna roku 2005 vyplývá, že ve veřejnosti poněkud vzrostla podpora přímé volby a naopak poklesla podpora volby prezidenta parlamentem.

Centru pro výzkum veřejného mínění při Akademii věd ČR se v týdnu od 14. do 21. ledna odpovídalo 1064 respondentů.

Čtěte další výzkum: Češi si nejvíce cení zdraví, nejméně peněz

 

Právě se děje

Další zprávy