Vyslanec USA je v Praze, před lidmi se ale musí skrývat

Tereza Šídlová, čtk
26. 1. 2011 19:35
Velvyslanec USA Norman Eisen má v Česku kořeny a je odborníkem na etiku v politice
Foto: Ambasáda USA v ČR

Praha - Přestože se v Americkém centru, veřejné platformě velvyslanectví USA v Praze, ve středu mluvilo o odhalování korupce, chyběl tam muž, pro kterého je etika politiků klíčovým tématem - nový americký velvyslanec Norman Eisen (50).

I když už je v Praze, do pátku, kdy na Pražském hradě předá pověřovací listiny prezidentu Václavu Klausovi, nesmí podle protokolu veřejně vystupovat.

"Do okamžiku, kdy velvyslanec předá pověřovací listiny do rukou prezidenta, nevystupuje podle protokolu na veřejnosti," sdělilo tiskové oddělení amerického velvyslanectví v Praze.

Eisen do Prahy přijel už minulý týden i s rodinou. Na svůj úřad už prý dochází a pracuje tam - jen pryč z očí veřejnosti. Pokud by do okamžiku přijetí na Hradě bylo v Praze potřeba americké reprezentace, úkolu by se stále musel zhostit stávající zástupce velvyslance USA Joe Pennington.

Do rezidence amerického velvyslance v pražském Bubenči se Eisen nastěhoval i se svou manželkou Lindsay, profesorkou anglické literatury na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu, a dcerou Tamar.

Za Michálkem

V americkém centru, které na pražské Malé Straně sousedí s ambasádou, se včera mluvilo o ochraně oznamovatelů nepravostí (tzv. whistleblowers"). Jednou z osobností workshopu v americké režii byl Libor Michálek - muž, jehož nahrávky vedly k rezignaci ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS).

Velvyslanec Eisen je právník a vždy se zabýval etikou ve veřejném životě. Spoluzakládal například washingtonskou nevládní organizaci CREW - Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, která si klade za cíl hlídat korupci v americké politice. I tyto zkušenosti Eisen zúročil po boku svého přítele z harvardských studií - když Barack Obama nastoupil do Bílého domu, stal se jeho poradcem pro etiku.

Při této práci si vysloužil přezdívku Mr. No - kvůli záporným odpovědím, které rozdával prezidentským zaměstnancům, když chtěli vědět, jak se zachovat při hrozícím střetu zájmu. Jedním z prvních úkolů Eisena ve funkci šéfa etiky bylo vypracovat podklady pro nové nařízení o lobbingu.

Eisenova země předků

Eisen do Česka přijíždí jako do země svých předků, kterou podle svých slov vidí jako příklad "zářivé" demokracie a "jako loajálního partnera v srdci Evropy".

Velvyslancova matka Frieda se podle informací ČTK narodila ve východoslovenském městě Sobrance. V roce 1944, když jí bylo 21 let, ji nacisté deportovali do koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Přežila.

Po válce odjela do USA, kde potkala svého budoucího manžela, který do země uprchl před nacisty z Polska ještě před válkou. Eisenův otec je již mnoho let po smrti, jeho matka žije v domově důchodců v Los Angeles.

"Smáli jsme se a plakali zároveň. Nemohli jsme tomu uvěřit," odpověděl nedávno nastávající velvyslanec na otázku, jak jeho matka vnímá synův návrat do země, kde trpěla během holokaustu. Velvyslanec už před americkými senátory zmínil, že jeho první slova byla v češtině - broukal si prý českou ukolébavku.

Košer kuchyně

Ambasador Eisen je židovského vyznání, v kuchyni jeho pražské rezidence se tak bude vařit košer jídlo.

Už před svým příjezdem, velvyslanec v americkém rozhlase poznamenal, že v duchu židovské tradice hodlá rozmístit na rámy jejích dveří schránky se svitky pergamenu s úryvky z tóry. Pronásledování, které zakusili jeho předci, Eisena přivedlo k boji proti diskriminaci - v 80. letech pracoval v organizaci Anti-Defamation League (Liga proti hanobení), bojující mimo jiné proti antisemitismu.

Eisen před svým politickým angažmá pracoval jako právník v prestižní washingtonské společnosti Zuckerman Spaeder. V roce 2008 se začal podílet na předvolební kampani Obamy a byl také jejím sponzorem.

Eisen je v Česku zatím na rok. Senát jeho nominaci na podzim zablokoval. Důvodem zamítnutí bylo podezření, že se Eisen před lety nezachoval příliš eticky při odvolání generálního inspektora Společnosti pro národní a komunitní služby Geralda Walpina. Obama ho nakonec jmenoval bez souhlasu horní komory Kongresu.

 

Právě se děje

Další zprávy