Volby už v únoru? Stihnout se to dá, ale vůle chybí

Kateřina Eliášová
16. 11. 2009 17:55
O předčasných volbách se mluví zatím jen v nejvyšších patrech politiky

Praha - Úvahy politiků o tom uspořádat přece jen předčasné volby, a to v únorovém termínu, nejsou nereálné.

Informaci, že se ve stranických sekretariátech o únorovém termínu uvažuje, přinesl deník Aktuálně.cz už v sobotu.

Ministerstvo vnitra dnes potvrdilo, že přípravy na únorový termín by stihlo. Právě tento úřad je hlavním garantem hladkého průběhu voleb.

"Podle novely volebního zákona je možné, aby ministerstvo vnitra připravilo (zorganizovalo) volby do dvou měsíců. Takže únor je teoreticky možný," uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Ačkoliv oficiálně politici přípravu únorových voleb popírají, mezi poslanci se už téma živě diskutuje. Vesměs se shodují na tom, že se sice stihnout dají, ale že se nakonec uspořádají v květnu.

Foto: Ludvík Hradilek
Rychetský vyvolal politickou debatu o volbách v únoru

Přípravu by stihli i statistici

Také Český statistický úřad, bez něhož by nebylo možné volby uspořádat, redakci Aktuálně.cz potvrdil, že by přípravy stihl.

"Český statistický úřad (ČSÚ) by teoreticky byl schopen technicky zabezpečit mimořádné volby v termínu na konci února," potvrdil Jan Ferenc z tiskového centra ČSÚ.

"Začít s přípravou (a schválit příslušný rozpočet pro ČSÚ) by se však muselo prakticky ihned, tato teoretická lhůta by byla extrémně krátká," doplnil.

Od teorie k praxi

Volby v dřívějším, než květnovém termínu, by nebyly možné bez schválení dvou norem, které je nyní umožní vyhlásit v co nejkratším možném termínu. Politici je projednali poté, co jim Ústavní soud konání předčasných voleb v říjnu svým výrokem znemožnil.

Odložené volby

  • Byl to právě Ústavní soud, který v září svým výrokem znemožnil konání předčasných, jež byly vyhlášeny na říjen.
  • Další pokus prosadit volby o měsíc později ztroskotal na neochotě ČSSD hlasovat o rozpuštění sněmovny, kterým by se cesta k volbám otevřela.
  • Sociální demokraté v čele s Jiřím Paroubkem se obávali toho, že by soud mohl znovu volby zrušit.
  • Namísto toho vede zemi dál úřednický kabinet, který má v oblibě rekordní počet Čechů.

Obě komory parlamentu schválily jak změnu Ústavy, když k dosud existujícím způsobům, jak dospět k dřívějším volbám, připojili další možnost. Obě komory rovněž souhlasily se zkrácením lhůt potřebných k jejich vyhlášení.

Sněmovnu teď může prezident rozpustit ihned poté, co se na tom ústavní většina, tedy 120 poslanců, shodne. Prezident je má podle čerstvě přijaté normy vyhlásit nejpozději 50 dnů před jejich konáním.

"V tuhle chvíli žádnou záruku toho, že by Ústavní soud nezrušil další kolo předčasných voleb, prostě nemáme, takže vycházíme z toho, že volby budou v řádném termínu v měsíci květnu," popřel dnes šéf ČSSD Jiří Paroubek informaci o tom, že o tom ČSSD vážně uvažuje.

Politici obou velkých stran nicméně oficiálně či mimo záznam připustili, že se o tom v nejužším kruhu minimálně bavili.

Poslanci: Nechceme být za blázny

Poslanci, které Aktuálně.cz oslovilo, se shodují v tom, že uspořádat volby v únoru by bylo z jejich pohledu šílenství.

"Dvoje předčasné volby nebylo z nejrůznějších důvodu možné uspořádat. Nevyšel říjnový ani listopadový termín. Mohli bychom taky být za blázny, pokud bychom nápad s únorem mysleli vážně," myslí si liberecký poslanec za ODS Tomáš Hasil.

Stejně to vidí jeho kolega z opozice, sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc. I on, stejně jako Hasil, uvedl, že vedení stran s poslanci tento nápad nekonzultovalo.

"Nemyslím si, že je to reálné a pokud by o tom někdo skutečně uvažoval, pravděpodobně bych tu myšlenku nepodporoval," řekl Aktuálně.cz.

Foto: Aktuálně.cz
Volby na NETčisto na Aktuálně.cz
Virtuální volby: Česko volilo pravicově a Věci veřejné

Tejc upozornil na fakt, že by se pak volby musely napříště konat v únoru nebo lednu a volební kampaň by tak zasáhla částečně i do Vánoc.

"Myslím si, že v tomto čase by se měli lidé věnovat zcela něčemu jinému, než poslouchání volebních hesel," dodal. "Navíc zde znovu hrozí napadení u Ústavního soudu."

"Záleželo by, za jakých okolností by politici s předčasnými volbami přišli. Dopředu říkat, zda bych znovu jejich snahy napadl u Ústavního soudu, by byla čirá spekulace," uvedl nezařazený poslanec Miloš Melčák, jehož stížnost stála na začátku zmařených říjnových voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy