Vládní křesla rozdána: ODS 6, TOP 09 5,VV 4

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 6. 2010 22:20
Vše ještě záleží na rozdělení resortů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Trojkoalice" už uzavřela předběžnou dohodu o počtu křesel ve vládě - a to už v pondělí. Má jich být celkem 15 i s premiérem a ODS by měla dostat 6 členů vlády, TOP 09 by měla mít 5 ministrů a Věci veřejné 4.

Dohodu podepsali jen tři předsedové, neprobírala se tedy na tzv. K-devítce, tedy nejvyšší úrovni vyjednávání. V tuto chvíli neměli předsedové podle všeho v úmyslu o ní veřejně mluvit.

Před začátkem středečního večerního jednání se ale o ní zmínil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a pak už její existenci potvrdil i Radek John z VV: "To myslíte tu v pondělí? Ano, při jednání mezi předsedy tří stran jsme podepsali dohodu."

Kvůli křeslům to skutečně skřípe

Předseda TOP 09 poté před novináři upřesnil smysl dohody: "Tato dohoda platí podmíněně, pokud se shodneme na rozdělení resortů tak, aby se dosáhlo rovného postavení mezi ODS a TOP 09." Odmítl už ale odpovědět na otázku, zda se to týká resortu financí, o který TOP 09 stojí pro Miroslava Kalouska.

Pak už viditelně rozladěný předseda ODS Petr Nečas přečetl velmi stručnou dohodu a posléze dodal: "Nedovedu si představit, že by to takto pokračovalo dál. Omlouvám se české veřejnosti, že to takto probíhá."

"A to je důvod, proč se o tom vůbec nebavíme. Jenom s vámi," snažil se svým komentářem odlehčit atmosféru Radek John.

Petr Nečas pak dodal, že konečná dohoda o křeslech bude opravdu až poté, co se strany dohodnou na velké části programu.

Karel Schwarzenberg se snažil v samém závěru uhladit situaci prohlášením, že programová shoda budoucí koalice je větší, než se čekalo, a že vidí možnost dohodnout se včas.

Škrty v obraně, peníze na učitele

"Trojkoalice" se dnes nicméně dohodla na podstatné části kapitoly týkající se obrany, Evropské unie a zahraniční politiky vůbec.

Výrazně vyšla vstříc požadavkům Věcí veřejných: slíbila referenda, pokud by se měly podstatné pravomoci předávat z úrovně státu na úroveň EU a shodla se i na škrtech v resortu obrany - pro příští rok najde úspory ve výši 2,1 miliardy korun. Tyto peníze půjdou na platy mladých učitelů.

Ve svém volebním programu nicméně Věci veřejné slibovaly škrtnout až 10 miliard. Rozdíl se snažil vysvětlit Radek John: "Od té doby, co jsme napsali náš program, se v resortu obrany škrtlo asi 7 miliard, takže celkové škrty jsou 9,1 miliardy korun."

I tady to ale zaskřípalo.

"Už dnes je rozpočet armády napjatý," okomentoval armádní škrty Karel Schwarzenberg s tím, že prostor pro další už příliš nevidí. ODS a TOP 09 nicméně Věcem veřejným slíbily audit výdajů resortu obrany, zda by se nedalo ušetřit ještě v letech 2012-14.

Ani evropská referenda nepřijímá TOP 09 bez výhrad. "Půjde jen o podstatné věci, které už schválil parlament, takže to bude jen potvrzení," vysvětloval smysl případných referend Schwarzenberg.

Kapitolu obrany a zahraničí definitivně "trojkoalice" doladí zítra, kdy ji dál čeká ekonomika nebo právo a protikorupční opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy