Vláda už nechce povolební pat, inspiraci našla v Řecku

Eva Benešová
9. 2. 2009 13:25
Systém zajistí vítězi bonus, má být spravedlivější pro malé strany
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda Mirka Topolánka udělala další krok ke změně volebního systému.

Ministři nakonec vybrali ze tří zvažovaných variant řecký model, který vítězi voleb zajistí určitý bonus. Díky němu by se v budoucnu neměl opakovat pat, který českou politiku paralyzoval po volbách v červnu 2006.

Současně by už vládní koalice neměly stát na jednom až dvou hlasech tak, jak tomu bylo v posledních několika případech.

Zároveň by měl být při přepočítávání spravedlivější k malým stranám. Nyní totiž potřebují menší partaje pro zisk jednoho mandátu oproti těm velkým až dvojnásobek hlasů.

Řecký model není v Česku novinkou - platil tu do roku 1998. "V Řecku se ukázalo, že změna volebního systému vedla k větší stabilitě vlády za co nejvyšší rovnosti hlasů. Navíc tak dáme větší šanci stranám s menším volebním výsledkem," vysvětlil novinářům premiér Topolánek.

Prémie pro vítěze voleb by v tomto případě měla být pohyblivá a odvíjela by se od počtu získaných mandátů.

Rok 2006? Zelení by měli dvojnásobek mandátů

Politolog Tomáš Lebeda ovšem jeho nadšení nesdílí. Nevýhody zvoleného systému podle něj spočívají v tom, že získané mandáty si strana následně rozděluje mezi jednotlivé krajské organizace. A ty spolu mohou o křesla soupeřit a vést proti sobě kampaň.

"Naopak takzvaný skotský model uplatňuje poměrné zastoupení. Prémii pak vítěz získá na úkor druhé strany," tvrdí.

Pokud by se podle skotského modelu přepočítávaly hlasy už ve volbách v červnu 2006, brala by prémii ODS na úkor ČSSD. Zelení by navíc získali takřka dvojnásobek mandátů, jichž mají nyní šest. "Dlouhodobě nepoškozuje žádnou stranu a umožňuje vytvářet stabilní vlády," vysvětlil politolog.

Skotský model ovšem vláda - stejně jako nizozemský - odmítla.

Kdyby uspěl druhý jmenovaný model, bylo by celé Česko bráno jako jediný obvod, v němž by se rozdělovalo 190 poslaneckých mandátů. Zbylých 10 mandátů by sloužilo jako bonus pro vítěze. Ten by mohl být stanoven i jako pohyblivý. Pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny by zůstala zachována.

Proti jakýmkoliv úpravám volebního zákona se postavila sociální demokracie. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka všechny změny odporují české ústavě. "Ústava klade důraz na zásadu rovnosti. Každý systém, který počítá s předem plánovaným a známým umělým bonusem, zásadu rovnosti porušuje," tvrdí Paroubek.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil si je ovšem jistý, že u Ústavního zákona by nový volební zákon prošel. "Vycházeli jsme z posuzování minulých volebních zákonů," prohlásil Pospíšil.

Vláda chce plnit sliby

Koaliční vláda změnu volebního systému zanesla do svého programového prohlášení. Podnět vzešel bezprostředně po červnovém volebním patu v roce 2006, kdy levice i pravice získaly v Poslanecké sněmovně shodně 100 křesel.

Malé strany se navíc cítily poškozené a vítěz voleb - ODS - nedokázal dát dohromady vládní většinu. Koaliční kabinet posléze dostal ve sněmovně podporu jen díky přeběhlým sociálním demokratům.

Na změně volebního systému se ještě musejí shodnout poslanci i senátoři. V tomto případě není možné, aby sněmovna horní komoru přehlasovala. Topolánek připustil, že kvůli přijetí zákona je schopen ustoupit a umožnit v zákoně další změny.

 

Právě se děje

Další zprávy