Vláda si najme agenturu, má lobovat v Brdech pro radar

Martina Macková
2. 9. 2007 22:55
Vláda už příští týden nabídne starostům peníze
Budova vlády České rep. pohledem z terasy Kramářovy vily.
Budova vlády České rep. pohledem z terasy Kramářovy vily. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Příští středu Strakova akademie osiří. Vláda vyjede jednat mimo Prahu a zamíří tam, kde je právě největší revolta. Do Brd.

Ministři budou jednat v zámku Spálené Poříčí. Setkají se rovněž se starosty obcí, které sousedí s vybraným místem, kde by měl stát radar americké protiraketové obrany. Starostové s jeho výstavbou nesouhlasí. Jejich postoj potvrdilo hned několik místních referend.

Dosud na jednání se starosty jezdil vládní zmocněnec pro radar Tomáš Klvaňa. To kritizuje opozice, která míní, že s lidmi by měli mluvit právě vládní politici.

Kompenzace? Možná brzy

"Je to zvláštní. Vládní zmocněnec je možná běžný institut, ale supluje politiky, kteří mají mandát a zodpovědnost. Jde nám o to, aby občané dostali veškeré informace. Klvaňa je reklamní agent, který má přesvědčovat veřejnost pro radar," řekl v neděli v debatě České televize předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) však míní, že vláda snahu má. "Rozhodně nebudeme přesvědčovat lidi. Snažíme se zprostředkovávat řadu informací, které se k nim nedostávají. Pokud si lidé z okolních obcí stěžují na nedostatek informací, musíme se snažit je k nim dostat. My tam také budeme jezdit," řekl.

Gandalovič nepřímo potvrdil, že vláda nabídne starostům kompenzace za stavbu radaru už příští týden.

"Samozřejmě je jasné, že pokud občané v jedné části země mají vzít na sebe, že v jejich okolí bude něco v zájmu celé země, tak by celá země měla vzít na vědomí, že je třeba jim zlepšit okolí. Nechceme si starosty kupovat. Oni sami sepsali soubor požadavků. Budeme se jimi zabývat," řekl ministr.

O jaké požadavky jde, Gandalovič naznačil: Za léta, kdy obce byly součástí vojenského újezdu, mají zanedbanou infrastrukturu.

Výpomoc obcím však kritizuje opozice: "Podporu veřejnosti pro radar si nelze koupit. Jestliže veřejnost radar odmítá a referenda také, spravený chodník to nevyřeší," míní Hašek.

"To uznávám, ale nikdo z nás nesejme odpovědnost za rozhodnutí. Pokud rozhodujeme v zájmu národní bezpečnosti, mnohdy se nemůžeme ohlížet na průzkumy veřejnosti. Možná, kdybychom dělali referendum o vstupu do NATO,  nebyli bychom tam," bránil se Gandalovič.

Marketing pro radar

Vláda chce kromě zmocněnce Klvani najmout ještě PR agenturu, která by pomohla s informovaností kolem radaru.

Oslovila již pět firem. Jednu z nich vybere, aby přinášela do obcí informace. Agentura bude placená ze státních peněz.

"Máme povinnost s lidmi komunikovat co nejvíce. Nedělejme z PR agentur ďábly, jsou to odborníci a lidé informace potřebují," řekl Gandalovič.

Šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek a předseda sněmovny Miloslav Vlček naslouchají projevu delegátů v Brně.
Šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek a předseda sněmovny Miloslav Vlček naslouchají projevu delegátů v Brně. | Foto: Ondřej Besperát
 

Marketing používá ve velkém také opoziční ČSSD. Nejen před volbami, ale i nyní, kdy vyhlásila, že postaví do čela kandidátek v krajských volbách známé tváře. Jedněmi z nich mají být poslanci David Rath nebo Michal Hašek.

ČSSD údajně oslovila i bývalého ministerského předsedu Stanislava Grosse.

"Pokud bude mít ČSSD pocit, že jsem co platný v čele jihomoravské kandidátky a třeba i na postu hejtmana víc než v poslanecké sněmovně, já jsem připraven kandidovat," potvrdil směr, kterým se opozice ubírá, Hašek.

"Nemáme obavy, že by občané nedokázali posoudit, zda to kandidáti myslí vážně, nebo zda je to pouze marketingový tah," opáčil na ČT Gandalovič.

 

Právě se děje

Další zprávy