Vláda se obává krachu zdravotnictví: zřídila komisi

mih, čtk
11. 6. 2007 17:00
Má jít o obdodu Bezděkovy "důchodové" komise
Tomáš Julínek
Tomáš Julínek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda schválila vznik komise, která se bude zabývat dalším postupem reformy zdravotnictví. Výsledky čeká do roka. Kabinet rovněž souhlasil s tím, aby se koordinátorem stal ekonom Ondřej Mátl, který je respektovanou osobností v oblasti sociálních služeb. Novinářům to po dnešním jednání vlády řekl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

"Vláda učinila další krok v plnění svého programového prohlášení. Schválila projekt veřejné diskuse o budoucnosti českého zdravotnictví a vznik expertní komise, řízené nezávislým koordinátorem," uvedl.

Podle něj hrozí v budoucnosti systému zdravotnictví finanční problémy. "Vinou stárnutí populace jsou výdaje stále větší. Krach může nastat ještě dříve než u důchodového systému," dodal Julínek.

Julínkova komise je obdobou takzvané Bezděkovy komise, v níž se zástupci politických stran dohodli na postupu důchodové reformy. Ministr chce podle svých slov napomoci vzniku kultivované, věcné a pro občany srozumitelné diskuse, zaměřené na vymezení dlouhodobých problémů českého zdravotnictví.

"Cílem je poskytnout zázemí pro vytvoření variant řešení těchto problémů a podpořit snahu o dosažení shody mezi všemi partnery, především politickými stranami," řekl.

Na jednání komise se má, i když nepřímo účastnit i veřejnost. Svůj názor na zdravotnictví může každý projevit na webových stránkách projektu.

Vláda hledá shodu, diskutovat má i veřejnost

Projekt se uskuteční ve dvou fázích.

První se zaměří na zhodnocení současného stavu a prognózu zdravotnického systému v ČR a otevření veřejné, odborné a politické diskuse o potřebě změn financování.

Cílem druhé fáze bude shromáždění návrhů reformních variant a hledání shody prostřednictvím nezaujatých srovnávacích podkladů. V projektu se počítá mimo jiné s pořádáním odborných seminářů a sociálních konferencí, vysvětlil ministr.

__________________________________________________________________________________

REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ V SOUVISLOSTECH:

___________________________________________________________________________________

Do komise jsou přizváni zástupci všech parlamentních politických stran a nezávislí odborníci. Každá strana navrhne dva stranické odborníky a dva nepolitické odborníky. "Konkrétní jména zatím nevíme," řekl koordinátor Ondřej Mátl. Složení komise by mělo být známo zhruba za dva týdny.

Ministerstvo nebude do jejich práce zasahovat, poskytne jim pouze zázemí. Experti se budou scházet na ministerstvu. Komise bude mít i vlastního mluvčího. Julínkova reforma má dvě části: první v tomto volebním období je zaměřena především na postavení pacienta. V plánu je 12 zákonů. V dalším kole této první části se bude zásadně měnit zákon o veřejném zdravotním pojištění.

Seniorů bude přibývat

"Toto vše je v odpovědnosti ministra, vychází to z jeho plánů, o kterých mluvil před volbami a které schválila koaliční dohoda," řekl ČTK mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Další část reformy je už pro příští volební období. Bude to reforma financování, jíž bude předcházet politická diskuse v komisi.

Zaměří se na problémy a výzvy, které stojí před českým zdravotnictvím: populace stárne, medicínské technologie jsou stále dražší a veřejné finanční zdroje jsou omezeny. Bude-li více seniorů, bude méně těch, kteří budou vydělávat, přitom senioři spotřebují více péče.

"Spočítali jsme, že do roku 2050 budou při současném nastavení systému peníze jen na 50 procent současné péče, první problémy mohou být už v roce 2015, pokud se současný systém nezmění," shrnul Cikrt. Dodal, že až odborníci v komisi zanalyzují zdravotnictví, dohodnou se na tom, jaký je jeho stav, navrhnou řešení. Ve volbách v roce 2010 už by tedy občané měli mít jasné informace pro výběr.

 

Právě se děje

Další zprávy