Vláda schválila návrh na vznik dětských skupin

Domácí ČTK Domácí, ČTK
22. 5. 2013 11:59
Ty by měly vyřešit nedostatek míst v mateřských školkách a jeslích v Česku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Sandra Štefaniková

Praha - V Česku by od příštího roku mohly začít fungovat dětské skupiny, kam by rodiče dávali své malé děti na hlídání, aby mohli pracovat. Výdaje za pobyt syna či dcery v předškolním zařízení by si pak případně mohli odečíst i z daní.

Návrh zákona z dílny ministerstva práce ve středu schválila vláda, nyní jej projedná Poslanecká sněmovna.

"Chceme rozšířit spektrum péče o děti a zvýšit zaměstnanost rodičů, mladých žen, které nemají možnost děti jinam umístit," řekla na tiskové konferenci vlády ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09).

Upozornila tak na to, že dětské skupiny by neměly nahradit školky, ale právě je doplnit. V Česku je totiž nedostatek jeslí i školek.

Podle podkladů pro kabinet v roce 1990 bylo v jeslích asi 39 000 míst, nyní funguje ani ne pět desítek těchto zařízení. Školky v letošním školním roce odmítly 58 900 žádostí o umístění dítěte, v předchozím roce jich bylo 49 200.

Nedostatek možností hlídání je jednou z příčin, proč je v ČR malá zaměstnanost matek s malými dětmi, uvádí ministerstvo. Víc než dvě pětiny rodičů by se přitom podle jeho zjištění do práce rády zapojily. Navýšení kapacity školek by ale stálo několik miliard. Resort proto navrhuje dětské skupiny.

Peake: zlepší se i situace ve školkách

Tato nová zařízení by mohly provozovat firmy, úřady, radnice, vysoké školy či neziskové organizace.

"Tím zákonem stanovujeme podmínky pro fungování a chod dětské skupiny. Jsou mírnější než u mateřských škol," dodala Müllerová.

Vyhláška tak vymezuje hygienické požadavky, místa nebo na konkrétní osobu, která školku povede. "Zřizovatel se bude muset evidovat jako poskytovatel péče, pak je nutné žádost o evidenci podat na ministerstvo," dodala.

Vicepremiérka Karolina Peake také upozornila, že vláda požádala ministerstvo zdravotnictví, aby upravilo parametry vyhlášky o mateřských školkách. Ty jsou podle ní zbytečně přísné, stanovují například minimální rozměr venkovních prostorů pro jedno dítě, a školky tak potom nemohou přijmout více dětí.

"Rozšířit by se tak mohla i tato alternativa a obce by mohly přijímat více žadatelů," dodala Peake.

Odpůrci: skupiny nezajistí vzdělání

Pro zaměstnavatele by náklady podle návrhu mohly být daňově uznatelné. Slevu na dani by mohli mít i rodiče za výdaje za pobyt dítěte ve skupině či školce, a to do výše minimální mzdy.

Do dětské skupiny by mohly chodit děti od půl roku věku do nástupu do školy, mohlo by jich tam být maximálně 24. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu. Musel by mít plán výchovy a péče.

Podívejte se: Co by předškoláci měli o prázdninách pilovat, kdyby šli do školy před 36 lety:

Proti návrhu o zřízení dětské skupiny měli loni námitky odboráři, firmy, hospodářská komora i někteří odborníci. Vadilo třeba to, že by novinka nezajišťovala vzdělání jako školky, že norma neobsahuje pobídky či že by se za službu mělo platit.

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že podpoří alternativní předškolní zařízení a vytvoří podmínky pro rychlejší návrat rodičů malých dětí do práce.

 

Právě se děje

Další zprávy