Vláda ladí protikrizový balík, má být hotový do pátku

Eva Benešová
15. 4. 2009 15:11
Dohoda ODS a ČSSD počítá například se šrotovným či zvýšením dávek
Napětí na střídačce koaliční vlády do poslední chvíle: Na snímku zleva ministr práce Petr Nečas (ODS), vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), premiér Mirek Topolánek (ODS) a vicepremiér Martin Bursík (SZ).
Napětí na střídačce koaliční vlády do poslední chvíle: Na snímku zleva ministr práce Petr Nečas (ODS), vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), premiér Mirek Topolánek (ODS) a vicepremiér Martin Bursík (SZ). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do konce týdne by měl být hotový zákon, který zavede protikrizová opatření podle dohody dvou největších stran - ODS a ČSSD. Obsahuje například šrotovné či rychlejší odpisy.

Má jít o pozměňovací návrh k původnímu protikrizovému balíčku.

"Je přesně vyjmenováno, která opatření v něm budou. Musí být přijat jako celek, jinak by dohoda padla," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Milan Urban. Podle něj ho chystá vláda a měl by být hotový tento pátek.

Součástí balíčku má být zavedení šrotovného, prodloužení vyplácení podpory v nezaměstnanosti, zrychlení odpisů, snížení sociálního pojištění, zvýšení podpory při rekvalifikaci, přijetí insolvenčního zákona, sleva z daní na dítě a zvýšení sociálních dávek na dítě.

Všechna opatření budou platit do konce roku 2010, jejich účinek se vyhodnotí koncem toho letošního.

"Politická dohoda je hotová. Úředníci nyní ladí parametry jednotlivých opatření, například výpočet dopadů slev z daní nebo u šrotovného spoluúčast prodejců nejméně 15 tisíc," dodal Urban.

ODS se nezamlouvalo šrotovné, ČSSD slevy na pojištění

Největší spory vedli vyjednavači o slevy na sociálním pojištění. ČSSD požadovala, aby byly zavedeny pouze u malých firem do 200 zaměstnanců.

"Právě u malých firem by měly tyto slevy největší účinek. Ověřujeme, zdali je toto v souladu s pravidly EU o veřejné podpoře. Možná by to mohlo projít jako daňové zvýhodnění," míní místopředseda socialistů Zdeněk Škromach.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase je ovšem takové řešení nepřípustné. "Pokud by bylo jen pro některé firmy, například malé, narazíme na pravidla veřejné podpory," reagoval ministr.

O souboru protikrizových opatření by měla jednat sněmovna hned na příští schůzi, která začíná 28. dubna. Platnost by pak byla stanovena podle toho, jak rychle by stihl zákon projít senátem a podpisem prezidenta.

Například šrotovné by měla v kompetenci vláda, která by svým nařízením rozhodovala o termínech vypsání i výši finančních prostředků, které na to uvolní.

 

Právě se děje

Další zprávy