Vláda kvůli Temelínu zjišťuje, jak říci velmocem ne

Tereza Šídlová
9. 2. 2011 21:07
Vláda řeší tendr na dostavbu Temelína. Nečas bude o Temelínu jednat v Paříži
Vítěz tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by měl být znám v roce 2013.
Vítěz tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by měl být znám v roce 2013. | Foto: Jan Langer

Praha - Den před odletem premiéra Nečase na první zahraniční návštěvu velké "nesousední" západní země řešila vláda největší tendr v dějinách Česka - zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Nečas míří do Francie k prezidentu Sarkozymu a ministři měli na stole zprávu, upozorňující, že kvůli Temelínu se Česko ocitá v diplomatickém sevření. Kromě Francie chtějí Temelín dostavět i firmy dalších světových velmocí - USA a Ruska. A dvěma z nich budou muset Češi říct „ne".

„V tendru na Temelín 3+4 jsou všechny hlavní mocnosti „českého světa": Evropa (Areva), Spojené státy (Westinghouse) a Rusko (Rosatom). Těžko si představit vyhraněnější situaci," píše se ve vládním dokumentu.

Ten především představuje příští analýzy, které budou potřeba k rozhodnutí o jaderné zákázce, které má padnout v roce 2013.

V příštích měsících se tak chystá například analýza slabých míst výstavby Temelína, analýza jednotlivých uchazečů i analýza zahraničně politických dopadů odmítnutí jednotlivých zájemců.

Vláda ve středu schválila "kroky", které jsou k rozšíření elektrárny nutné. Stát bude muset investovat do přenosové soustavy, posílit Státní úřad pro jadernou bezpečnost nebo zajistit přísun kvalifikovaných absolventů vysokých škol.

Co na to sousedi

Ve vládní zprávě se zmiňuje také možný dopad tendru na vztahy s bezprostředními sousedy - "protijaderným Rakouskem i Slovenskem a Polskem, které zvažují výstavbu nových jaderných elektráren".

Vládní materiál má redakce Aktuálně.cz k dispozici, informovaly o něm také Lidové noviny.

Ve zprávě se například zmiňuje i návrh, aby si vítěz největšího tendru v dějinách Česka, zaplatil miliardové licencování jaderných bloků, které český Státní úřad pro jadernou bezpečnost provádí bezplatně. "To je ale naprostý unikát," stojí ve zprávě.

Nečas do Francie

Češi mají slušnou výchozí vyjednávací pozici - jedná se o největší zakázku svého druhu v evropském měřítku.

Jednat o Temelínu bude ve čtvrtek a v pátek i premiér Nečas v Paříži. Na oficiální návštěvě se potká jak s premiérem Francoisem Fillonem, tak i prezidentem Nicolasem Sarkozym. "Očekávám, že jednání se povedou i o budoucnosti jaderné energetiky, včetně dostavby Temelína," vzkázal v SMS zprávě premiér na dotaz Aktuálně.cz.

Premiér Petr Nečas bude o dostavbě Temelína jednat i s francouzským prezidentem Sarkozym..
Premiér Petr Nečas bude o dostavbě Temelína jednat i s francouzským prezidentem Sarkozym.. | Foto: Reuters

Například francouzská Areva v Česku rozjela nepřehlédnutelnou propagaci - uzavřela memoranda o spolupráci se dvěma českými univerzitami - ČVUT a Západočeskou univerzitou v Plzni.

Nový americký velvyslanec Norman Eisen při nedávném předání pověřovacích listin do rukou českého prezidenta uvedl, že bude velmi aktivní v podpoře společnosti  Westinghouse. Ruské konsoricum zase slibuje účast českých firem na zakázce.

 

Právě se děje

Další zprávy