Václav Klaus se vrátí k ODS, spřádá plány Bém

Domácí Domácí
10. 2. 2010 8:40
Návrat zakladatele strany by mohl přijít, pokud Topolánek prohraje volby a skončí
Ten, který stranu založil a ten, který ji vede po něm. Prezident Václav Klaus a šéf ODS Mirek Topolánek. Ilustrační snímek
Ten, který stranu založil a ten, který ji vede po něm. Prezident Václav Klaus a šéf ODS Mirek Topolánek. Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Co bude dělat Václav Klaus poté, až vyprší jeho poslední prezidentský mandát?

Podle dnešní Mf Dnes, která se odvolává na blízké spolupracovníky prezidenta, se ještě do politického důchodu nechystá. V úvahu přichází návrat do strany, kterou zakládal a několikrát dovedl do vlády: Do ODS.

Klaus z Občanské demokratické strany odešel v prosinci 2008 s tím, že se nemůže ztotožnit s politikou, kterou prosazuje vedení partaje reprezentované šéfem ODS Mirkem Topolánkem.

Topolánek, s nímž si Klaus dlouhodobě nerozumí - už při zvolení do čela ODS jej označil za "prázdného a falešného" - prohlásil, že pokud prohraje volby, skončí. V ten moment se otevírá prostor pro Klause.

"Myslím si, že to má v plánu. Stále totiž považuje ODS za své dítě, je to pro něj srdeční záležitost," uvedl pro Mf Dnes podnikatel Peter Kovarčík, Klausův dlouholetý přítel.

A podobně situaci hodnotí pražský primátor Pavel Bém, který se neúspěšně pokusil Topolánka v čele strany nahradit. "Ano, věřím, že Václav Klaus se do ODS skutečně vrátí, či spíše se opět přiblíží," řekl listu Bém, který platí za Klausova spojence. "Musel by být vzájemný interaktivní proces mezi prezidentem, vedením ODS i členskou základnou. Já v tento vývoj věřím," řekl Bém.

Prezidentův poradce Petr Hájek nechtěl úvahy o návratu jakkoli komentovat.

 

Právě se děje

Další zprávy