V ODS zuří nový boj, municí jsou staré odposlechy

Red Dom
21. 9. 2008 11:00
Proč některá média recyklují staré aféry

Praha - Osm let staré a již jednou zveřejněné odposlechy ze spisu Krakatice, v němž policie mapovala aktivity zločinecké skupiny kolem zavražděného Františka Mrázka, znovu ožily.

V době, kdy v nejsilnější vládní straně ODS zuří ostrý boj, deník Mf Dnes vytáhl na světlo policejní protokoly, které se týkají napojení rebelujícího poslance Vlastimila Tlustého a místopředsedy strany Ivana Langera na Mrázkovy spolupracovníky.

Tentokrát se však nejedná o "investigativní práci" - informace, které MfD publikuje, již novináři v minulých měsících a letech vesměs vypátrali a opakovaně je zveřejnili.

Dálě čtěte: Mrázkovy odposlechy opět ožily. Jako bič na Tlustého

Tak například ty, které se týkají Ivana Langera, se v médiích objevily letos v dubnu. Novináři tehdy řešili, proč se ministr vnitra Langer tak zajímá o svazek Krakatice, a zda to není právě proto, že v něm figuruje i jeho jméno. Následně vyšly texty o jeho roli v transakci se stavebním gigantem IPS, kterou v pozadí řídil boss podsvětí Mrázek.

Duben 2008 - Zapletl se Langer s mafií? Odposlechy napoví

Tytéž informace nyní recykluje Mf Dnes.

Další zprávy o přímém napojení Vlastimila Tlustého na Mrázkovu skupinu jsou dokonce ještě starší. Poprvé je média zveřejnila po volbách 2006, kdy se ukázalo, že politici využívají policejní Krakatici proti svým protivníkům.

Červen 2006 - Policie se pokusila ovlivnit volby

Proč Krakatice dusí politiky? Čtěte ZDE 

Nepřehlédněte: Spis o mafii, najdou se v něm Klaus i Koukal

Proč tedy vlivný český deník dlouho známá fakta znovu vytáhl na svou titulní stranu?

Šéfredaktor Mf Dnes Robert Čásenský na kritiku, že jeho list slouží v partajním boji, reagoval v redakčním blogu. V něm tvrdí, že zveřejnění odposlechů a souběh s krizí v ODS je zcela náhodný. Redaktor listu podle Čásenského právě dokončil knihu o podsvětí a deník z ní "jen cituje". (celá reakce šéfredaktora MfD)

Proč však noviny tisknou tyto staré informace jako hlavní zprávy dne, už šéfredaktor nevysvětlil.

 

Právě se děje

Další zprávy