V ČSSD vzniká plán B, v záloze na předsedu je Zaorálek

Martina Machová Martina Machová
9. 3. 2011 11:20
Přišel by na řadu v případě, že by většinu nedokázal získat ani Hašek, ani Sobotka
Lubomír Zaorálek ve sněmovně
Lubomír Zaorálek ve sněmovně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyjednávači ve vrcholném vedení ČSSD vytáhli zprávu o záložním plánu na volbu nového předsedy. Má sloužit jako pojistka pro případ, že by se příští pátek opakovaně nepodařilo zvolit žádného z dnešních favoritů.

Místo Bohuslava Sobotky či Michala Haška by podle "plánu B" převzal vedení sociální demokracie nynější místopředseda Lubomír Zaorálek

Ten se na přímou otázku Aktuálně.cz jasné odpovědi vyhnul, ale nijak také takové řešení neodmítl.

"Já v této chvíli mám kandidaturu na prvního místopředsedu a věřím, že řešení vzejde z kandidátů, kteří objížděli kraje a kteří se ucházeli o podporu. Z nich jsme schopni najít na sjezdu řešení. Nevěřím, že bychom byli nuceni hledat další varianty," řekl jen.

Zaorálek, který je také za ČSSD místopředsedou sněmovny, má podporu vlivné regionální organizace na severní Moravy a jako kompromisního kandidáta na předsedu jej v rozhovoru s Aktuálně.cz uvedli i někteří vlivní členové ČSSD.

Vyrovnané šance S + H

Šance úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a jihomoravského hejtmana Michala Haška jsou stále velice vyrovnané a pokračují v duchu remízy v krajských nominacích.

Volbu mezi oběma hlavními rivaly by tak mohli zkomplikovat nerozhodnutí delegáti, kteří nedají hlas nikomu a nechají ho raději propadnout. Sama Zaorálkova domovská organizace v Moravskoslezském kraji není jednotná v tom, koho si mezi Sobotkou a Haškem vybrat.

Váhu této skupinu pak mohou posílit i účelově propadnuté hlasy.

"Může vzniknout rozhodující blokační menšina, patří to k sjezdové strategii. Ta by pak mohla nahrát třetímu kandidátovi a tam by pak mohl využít příležitosti právě Zaorálek. Ale i on je pro mnohé nevolitelný," komentoval informaci vlivný politik obeznámený s předsjezdovým  děním v ČSSD.

Tak prý i Paroubek...

Že Zaorálkovo jméno v kuloárech padá v souvislosti s volbou předsedy a ne jen místopředsedů pak potvrdil i jeden z hlavních kandidátů do čela ČSSD.

"Zaslechl jsem to, stejně tak jsem ale zaslechl i jméno Jiřího Paroubka," řekl Aktuálně.cz Michal Hašek s tím, že on sám se na dohadování záložního plánu nepodílí a veškeré své soustředění upírá k předpokládanému souboji, jež by rád vyhrál.

Současný místopředseda sněmovny a řadový místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek, který patří k jejím předním zahraničním expertům a ideologům, se během předsjezdových půtek držel spíše stranou.

Opatrně také hovořil i o tom, kdo mu je z obou kandidátů bližší. "Organizuji předsjezdové diskuze a tak nechci, aby to vypadalo, že někomu nadržuji," vysvětloval v minulosti svůj odstup.

Určité preference ovšem naznačil, když připustil, že jej oslovuje snaha Bohuslava Sobotky očistit stranu od takzvaných velrybářů a jejich účelově nabraných straníků. (boj nekalým praktikám v ČSSD vyhlásil i Michal Hašek).

Klíčový souboj o Paroubkova nástupce se odehraje již příští víkend v Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy