Ústecko s návrhy přísnějších trestů u vlády nepochodilo

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 10. 2011 12:20
Kraj chce změnit i zákon o sociálním bydlení. Reaguje tak na nepokoje na Šluknovsku
Ubytovna pro Romy ve Varnsdorfu
Ubytovna pro Romy ve Varnsdorfu | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda podle očekávání ve sněmovně nepodpoří předlohu Ústeckého kraje, podle které by bylo opakované páchání některých přestupků trestným činem s až dvouletou sazbou vězení. Stejné stanovisko zaujala k návrhu zákona o sociálním bydlení.

Oba návrhy kraje reagují na napjatou atmosféru mezi starousedlíky a Romy, kteří se přistěhovali do Šluknovského výběžku.

Definitivně o návrzích bez ohledu na středeční stanovisko vlády rozhodne parlament. Podle hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové (ČSSD) je kraj připraven dál za předložený legislativní balíček změn bojovat.

Podle regionem připraveného zákona o sociálním bydlení by náklady na sociální bydlení měly být hrazeny přímo ze sociálních dávek, aby městům nevznikaly potíže s neplatiči. Vláda ale podle předpřipraveného stanoviska tvrdí, že lidé se tím nenaučí hospodařit se svými příjmy.

Návrh je v rozporu se zákoníkem, tvrdí kabinet

Předloha také určuje omezení růstu nájemného. Stát se ale obává toho, že za takových podmínek vymezených zákonem nebudou mít majitelé zájem uzavírat smlouvy.

Návrh týkající se přestupků je podle předběžného stanoviska kabinetu v rozporu se zásadami trestního zákoníku. Kvůli nejednoznačným pojmům by prý zřejmě nebylo možné novou úpravu použít.

Trestným činem by měly být podle předlohy opakované drobné krádeže, které lze nyní posuzovat jen jako přestupek. Vězení by hrozilo také lidem, kteří páchají přestupky proti občanskému soužití, jako je vyhrožování újmou na zdraví a drobné ublížení na zdraví.

Tresty odnětí svobody by soudy mohly ukládat rovněž za opakované prohřešky proti veřejnému pořádku, k nimž patří rušení nočního klidu, vzbuzování veřejného pohoršení a znečištění veřejných prostor a budov. Podmínkou pro zpřísněné posuzování by podle novely bylo to, že by se člověk některého z těchto přestupků dopustil nejméně dvakrát za poslední tři roky.

Podívejte se, jak se žije na Šluknovsku:

Vládní právníci ale poukazují na to, že používání neurčitých pojmů jako "drobné ublížení na zdraví" a "schválnosti" jsou z pohledu trestního práva nepřijatelné. Vznikla by údajně řada zdvojení trestných činů, což by vyvolávalo potíže při jejich kvalifikaci.

Vládní politici v minulých dnech v souvislosti se situací na severu Čech hovořili o vzniku registru přestupků. Za určitých okolností by pak opakovaný přestupek mohl být hodnocen jako trestný čin a případně postižen alternativním trestem.

Přál bych si, aby posouzení návrhů bylo férové, říká prezident

Podle hejtmanky Vaňhové je kraj připraven dál bojovat za legislativní změny. "Balíček má napomoci zklidnit nepokoje v sociálně vyloučených lokalitách," uvedla. Na připomínky vlády má podle ní kraj připraveny odpovědi. "Odmítám, aby tento balíček byl zkouškou toho, kdo má politickou moc a sílu," zdůraznila hejtmanka.

Prezident Václav Klaus, který je nyní na návštěvě Ústeckého kraje, řekl, že by si velmi přál, aby posouzení návrhů kraje bylo ve vládě i v parlamentu férové. "Moc bych si přál, aby toto posuzování nesklouzlo do soubojů a mlýnice stranické politiky, aby došlo na podstatu věcí, to bych těmto návrhům přál," řekl Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy