Trojkoalice zatrhla ve sněmovně pokárání ministrů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 4. 2011 11:54
Vláda odložila prosazování kontroverzních zákonů, chtěla se vyhnout opozičním obstrukcím
Obstrukce se odkládá
Obstrukce se odkládá | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice, která chtěla už na pátek zařadit některé - pro opozici nepřijatelné - zákony, si to nakonec rozmyslela a počká až na příští týden.

Kvůli chystaným obstrukcím opozice chce Nečasův kabinet ještě poslední, relativně klidný, den dubnové schůze využít na prosazení některých jiných, méně kontroverzních zákonů.

ČSSD i KSČM hodlá zmařit přijetí takových zákonů, jako je zvýšení poplatků za pobyt v nemocnicích či škrty v resortu sociálních věcí. V pátek ale opozici nevyšel pokus pokárat ministry, kteří příliš nechodí na poslanecké interpelace.

ČSSD: Dělejme něco s ministry!

Opozice se hned na začátku pátečního jednání chtěla vrátit ke své kritice ministrů - vadí jí, že často nechodí na interpelace.

Poslanec ČSSD Ivan Ohlídal chtěl proto prosadit, aby sněmovna přijala k časté neúčasti členů vlády usnesení. Koalice mu to zatrhla ještě před hlasováním.

Ivan Ohlídal (ČSSD)
Ivan Ohlídal (ČSSD) | Foto: ČSSD

"Jménem tří poslaneckých klubů tento návrh vetuji," prohlásil předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. "Iniciativa zanikla tak rychle, jak vznikla," komentoval to předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Poslanec Ohlídal přitom chtěl jen navrhnout usnesení, aby se neúčastí ministrů zabýval organizační výbor sněmovny. "Proti tomu nic nemám, ať se tím zabývá," reagoval poté Gazdík. "Ale dnes jsou na pořadu důležité zákony," dodal.

V pozadí je ovšem i ona hrozba obstrukcí: co neprosadí koalice v pátek, to už na této schůzi nemusí prosadit vůbec.

Obstrukce: Důchody i zdravotnictví

Opozice zvažuje torpédování tzv. malé důchodové reformy, která přiznává vyšší důchody lidem, kteří pobírali vyšší platy a tudíž do systému přispívali víc. Vláda tak reaguje na verdikt Ústavního soudu, který ke konci letošního září zrušil celý paragraf, podle kterého se důchody vypočítávají.

Od příštího týdne se tedy dá očekávat následující scénář: koalice prosadí na začátku každého dne tyto zákony na program jednání a poté očekává dlouhé projevy, přestávky na jednání klubů a další zdržovací taktiku. To může vydržet i týdny a vyloučená nejsou ani noční jednání.

S touto taktikou ostatně v minulém období uspěla ODS a další, tehdy opoziční strany, když zabránily zrušení zdravotnických poplatků.

 

Právě se děje

Další zprávy