Topolánek žádá hlavu Kuchtové, zelení se v noci radili

Kateřina Eliášová
25. 9. 2007 9:54
Předsednictvo Strany zelených se sešlo v Praze
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsednictvo Strany zelených v pondělí večer a v úterý nad ránem jednalo o politickém osudu ministryně školství Dany Kuchtové, která se dostala do potíží kvůli čerpání peněz z evropských fondů.

V pražském sídle strany v Ostrovní ulici, do něhož je vidět podobně jako do výkladních skříní obchodů, se přes pět hodin rozhodovalo, zda Kuchtová přežije svou kauzu. Ale jasný výsledek znám nebyl, přestože špičky zelených končily jednání více než hodinu po půlnoci.

"Někteří z nás odešli s úkoly, které mají realizovat přes noc (z pondělí na úterý). Sejdeme se znovu," popsal konec jednání šéf Strany zelených Martin Bursík.

Bursík musí k Topolánkovi

Bylo to nejen dlouhé, ale zjevně i emotivní setkání. V době, kdy Bursík odběhl mluvit živě do televize, Kuchtová vedla pod logem strany velmi bouřlivý projev, hlásil z místa zpravodaj Aktuálně.cz. Také po skončení schůzky se ministryně netvářila nijak nadšeně. Mluvčí strany uvedla, že vedení zelených se o nastálé situaci bude muset znovu radit v průběhu úterý.

Spor ohledně ministryně opět vyhrotil premiér Mirek Topolánek. Předseda ODS řekl, že se hodlá kvůli jejímu uvolnění z vlády sejít s předsedou zelených Martinem Bursíkem.

"Diskutujeme výhrady, které má pan premiér, včetně personálních otázek," připustil Bursík v průběhu nočního jednání zelených.

Topolánek se při zesílení tlaku na zelené odvolal na koaliční smlouvu, ve které stojí, že právě "předseda příslušné koaliční strany (míněni zelení - pozn. red.) podává návrhy na odvolání a jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu".

Topolánek je nejspíš rozhodnutý

Topolánek podle všeho bude na příštím setkání s Bursíkem o odvolání Kuchtové usilovat. "Obávám se, že už nevyřešíme potíže, které vznikly s čerpáním peněz z fondů, za něž je zodpovědná Dana Kuchtová. Musím ten problém vyřešit rychle," řekl Topolánek.

Strana zelených až do pondělního večera dosud za Kuchtovou stála.

Předseda vlády už několikrát odvoláním Kuchtové pohrozil, ale dosud vždy nakonec změnil názor. Naposledy jí během víkendu poslal dopis, ve kterém jí dal čas do 4. října na zodpovězení sporných otázek týkajících se čerpání peněz z evropských fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy