Topolánek: Než vládu úředníků, radši v létě nové volby

Domácí Domácí
23. 3. 2009 13:50
Topolánek řekl, co by se mohlo stát, pokud padne vláda. Kroky ČSSD má za hazard s Čechy
Topolánkovu vládu čeká hlasování o nedůvěře. Nezodpovědné, říká premiér
Topolánkovu vládu čeká hlasování o nedůvěře. Nezodpovědné, říká premiér | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Den před klíčovým hlasováním sněmovny o důvěře ve vládu varoval premiér Mirek Topolánek levici, aby si dobře rozmyslela svůj pokus svrhnout kabinet.

"Jsem přesvědčen, že pokračování této vládní koalice má smysl a věřím, že vláda zítra získá mandát. Česko potřebuje v době hospodářské krize stabilitu a jakákoli politická nestabilita jen zhorší podmínky obyvatel této země," řekl premiér.

"Pokládám tento akt (pokus vládu svrhnout - pozn. red.) za čirou nezodpovědnost," dodal.

"Chci od Klause další pokus"

Novinářům následně vyjmenoval podmínky, které má, pokud by vláda skutečně padla. "Pokud vláda nedostane důvěru, předpokládám, že prezident nenaruší dosavadní zvyklosti a pověří sestavením nové vlády předsedu nejsilnější parlamentní strany."

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
DOKUMENT:
Prohlášení premiéra Topolánka k úternímu hlasování

Pokud jde o současné preference, nejsilnější je nyní ČSSD. Prezident se ovšem obvykle řídí výsledky poslední voleb do Poslanecké sněmovny, které v červnu 2006 vyhrála Topolánkova ODS.

"Volby v létě"

Topolánek řekl, že by se znovu pokusil postavit většinový kabinet. Na přímý dotaz Aktuálně.cz však odmítl komentovat, zda je možná i velká koalice s ČSSD. Sám však výslovně odmítl pouze KSČM.

"Nepodaří-li se sestavit většinovou vládu bez podpory komunistů, pak ODS odmítá přistoupit na úřednickou či polopolitickou vládu. Takové vládě by poslanci ODS nevyslovili důvěru," naznačil premiér.

Když by ani nový kabinet nezískal ve sněmovně důvěru, dává ODS přednost předčasným volbám. "V případě, že nesestavíme většinovou vládu, pak ODS podporuje nejrychlejší možnou cestu k novým parlamentním volbám. A to ještě v létě."

Největší šanci má opozice teď

Opozice požádala o svolání mimořádné schůze minulý týden. Půjde už o pátý pokus o svržení Topolánkova kabinetu. A tentokrát mají sociální demokraté s komunisty zřejmě největší šanci. Své pro, nebo proti totiž zvažuje řada nezařazených poslanců.

Záměr zvednout ruku proti Topolánkovi už avizovali lidovec Ludvík Hovorka a rebel z ODS Vlastimil Tlustý.

 

Právě se děje

Další zprávy