TOP 09 zatím drží vládu, ČSSD chce hlasovat o nedůvěře

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
14. 6. 2013 17:05
Praha - Klíč k setrvání vlády – nebo naopak k předčasným volbám – momentálně třímá v rukou vládní TOP 09. Ani po pátečních informacích policie, se postoj TOP 09 ze čtvrtka nezměnil.
Petr Nečas na tiskové konferenci.
Petr Nečas na tiskové konferenci. | Foto: Vojtěch Marek

Její hlasy budou rozhodující při hlasování o nedůvěře vládě, o které už požádala opoziční ČSSD, i pro případné rozpuštění sněmovny a vypsání nových voleb, k čemuž je potřeba 120 hlasů poslanců.

Zatímco ale předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg tleskal premiérově pátečnímu projevu ve sněmovně (ve kterém Petr Nečas kritizoval práci policie a odmítl požadavky opozice, aby podal demisi) a poté prohlásil, že dál "má nedostatek faktů" na pád vlády, část poslaneckého klubu má za to, že TOP 09 šla "za hranu" podpory vlády, jak se vyjádřili minimálně dva poslanci, se kterými náš deník mluvil.

"Bojová pohotovost" TOP 09 a jednání s ČSSD

"Zůstáváme v bojové pohotovosti," tlumočila jednotné stanovisko klubu předsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Podle informací, které Aktuálně.cz i pod slibem anonymity nasbíralo, zůstává klub jednotný a i ti, kteří vidí premiérův projev jako "ne úplně přesvědčivý", zatím drží stranickou linii.

Zároveň už opoziční ČSSD láká TOP 09 k tomu, aby spolu s ní zvedli topkaři ruku pro rozpuštění sněmovny a předčasné volby.

"Ta nabídka zazněla, je to teď na nich," zopakoval zdroj z nitra ČSSD, která ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky nevyloučila ani víkendové jednání mezi oběma stranami.

ČSSD kontaktovala Topku poté, co vyplulo na povrch, že vojenští zpravodajci jsou zadrženi za to, že uposlechli přání šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové a sledovali premiérovu ženu.

Na dotaz Aktuálně.cz, zda se již domluvili právě s TOP 09, odvětil zdroj z vedení strany v pátek lakonicky: "Ještě ne."

ČSSD spolu s TOP 09 disponuje 95 hlasy, pro předčasné volby je třeba získat 120 hlasů. Komunisté, za které sedí ve sněmovně 26 poslanců, zatím tvrdí, že o dohodě slyšeli, "nikdo s nimi ale nejedná".

Spolu s poslanci Věcí veřejných by pak dohoda o předčasných volbách mohla stát na většině 132 hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy