Tisícikoruna pro prvňáky? Senát je pro

Adéla Vlachová
27. 1. 2006 12:37
Praha - Senátoři dnes podpořili razantní zvýšení porodného. A příspěvky rodičům prvňáků na školní pomůcky. Uvnitř: AUDIO.
Na syndrom náhlého úmrtí dítěte umírají více chlapci.
Na syndrom náhlého úmrtí dítěte umírají více chlapci. | Foto: Aktuálně.cz

Návrh novely zákona o státní sociální podpoře přesto vrátili poslancům s pozměňovacími návrhy. Senátoři především chtějí, aby se stipendia nezapočítávala do podmínek pobírání sociálních dávek.

Budeli-li novela přijata, porodné se od 1. dubna zvýší z 8600 na 17.500 korun. Při narození dvojčat by pak stát měl rodičům vyplatit 52.500 korun. Podle odhadů Senátu by mělo navýšení porodného zatížit rozpočet zhruba 670 miliony ročně.

Nárok na porodné by měl kromě rodiče také člověk, který převzal dítě mladší jednoho roku do trvalé péče nahrazující péči rodičů. Podmínkou pro vyplacení porodného je trvalý pobyt matky v Česku.

Příjem žadatele o porodné se nezkoumá. Porodné se vyplatí, i když dítě po porodu zemře. Nevyplatí se ale v případě potratu.

Pro tisícovku na úřad práce

Tisícikorunu na školní pomůcky žáků prvních tříd by pak rodičům měly vyplácet úřady práce.

Dostaly by ji pouze ty děti, na které jejich rodiče pobírají přídavek.

Nárok by mělo mít podle vlády asi třiaosmdesát procent dětí. Novou dávku by bylo možné poprvé posuzovat k letošnímu 1. červnu s tím, že bude poskytnuta v červenci. Poprvé by tak o dávku mohli rodiče žádat před nadcházejícími sněmovními volbami.

"Na začátku školního roku se u rodin s dětmi, které začínají plnit povinnou školní docházku, kumulují mimořádné výdaje a řada domácností se s touto zátěží těžko vyrovnává," uvedla mluvčí ministra Zdeňka Škromacha Kateřina Beránková.

"Podmínkou, aby rodiče peníze dostali, bude zápis dítěte do první třídy základní školy, a to do konce měsíce května v roce, ve kterém má dítě nastoupit do školy. Pokud bude nástup odložen, přiznají úřady nárok na příspěvek až v následujícím školním roce," doplnila.

Opozice o populismu

Proti příspěvku brojila v parlamentu hlavně ODS, proti byl v Senátu i Výbor pro sociální politiku.

"Přijde nám to skutečně jako trošku populistický tah těsně před volbami," řekla členka Výboru Daniela Filipiová z ODS.

Příspěvek pokládá za neúčelný vzhledem k tomu, že v životě dítěte je několik zlomových okamžiků, kdy má potomek zvýšené nároky.

Návrh vyškrtnout pasáž o příspěvku z novely však dnes přes senátory neprošel. "Bohužel i pravicoví senátoři podlehli kvůli blížícím se volbám populistickým náladám a návrh podpořili," komentoval výsledek senátor Jaroslav Kubera (ODS). 

 

Právě se děje

Další zprávy