Taškařice na sněmovním výboru, John ani nepřišel

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 12. 2010 15:43
Poslanci koaličních stran uhájili ministra vnitra od nepříjemných otázek opozice
Radek John
Radek John | Foto: Petr Protivánek

Praha - Jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, který chtěl s ministrem vnitra Radkem Johnem (Věci veřejné) projednat otázku policejního prezidenta, se zvrhl v taškařici.

Nejprve se z jednání výboru písemně omluvil ministr vnitra s tím, že musí na interpelacích zastupovat premiéra, který je na jednání v Bruselu.

"Pan ministr přece na interpelace nechodí. Mohl tady být!" namítal poslanec Václav Klučka (ČSSD).

Nakonec se ale stejně poslancům ČSSD nepodařilo přes odpor koaličních kolegů prosadit program schůze a jednání výboru tak definitivně skončilo.

Policejní prezident Oldřich Martinů tak druhý den po sobě dorazil do sněmovny zhola zbytečně - ve středu odpadla jeho schůzka s premiérem a ministrem vnitra, ve čtvrtek bezpečnostní výbor.

VV i ODS bránily ministra statečně

Poslanci ČSSD chtěli jednání prosadit stůj co stůj - a třeba ho i odložit po interpelacích tak, aby mohl Radek John na jednání výboru dorazit.

"Pokud nebude chtít utíkat před výborem jako malý kluk, tak si ten čas udělá," prohlásil Richard Dolejš (ČSSD).

Poslanci vládních stran zase urputně bránili ministra vnitra a snažili se schůzi úplně zrušit.

"Především tu není ministr vnitra, protože je na interpelacích," prohlásil Jan Vidím (ODS). "Ten termín jste zvolil vy, pane předsedo. Mohl jste vědět, že tu premiér nebude."

"Ten termín byl po dohodě s panem ministrem," opáčil předseda výboru František Bublan (ČSSD).

Poslanci vládních stran také namítali, že středeční schůzka premiéra s ministrem vnitra a policejním prezidentem odpadla, takže výbor ani žádné nové informace čekat nemůže.

My ale žádné oficiální informace, proč by měl policejní prezident odejít, dosud nemáme, namítali poslanci opozice.

Schůze nezačala - a hned skončila!

Konečné hlasování o programu - aby vůbec mohla schůze začít a pak být třeba přerušena, než bude mít ministr vnitra čas - dopadlo plichtou: pro program hlasovalo 11 opozičních poslanců, proti 10 koaličních a jeden se zdržel.

Skončila tak schůze, která vlastně ani nezačala.

Podle informací Aktuálně.cz je dál favoritem na post policejního prezidenta pracovník zahraniční rozvědky Jan Beroun, a to poté, co padlo pod stůl jméno šéfa policie ve Zlínském kraji Bedřicha Koutného.

K definitivní dohodě mezi ministrem vnitra Radkem Johnem a premiérem Petrem Nečasem (ODS), který musí podle koaliční dohody souhlasit, nicméně ještě nedošlo.

Premiér má proti Janu Berounovi výhrady, které řekl i veřejně. Berouna naopak podporují jak Věci veřejné, tak TOP 09. S tímto jménem v čele policie tiše souhlasí i opoziční ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy