Tajné scénáře: Nečas chce rychlé volby i koalici s ČSSD

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor)
23. 10. 2012 8:40
Hraje se o to, kdy se bude schvalovat vládní daňový balíček - zda před, nebo až po kongresu ODS
Osud vlády znovu na vážkách
Osud vlády znovu na vážkách | Foto: Jan Langer

Praha - Jestli doteď ještě někdo v ODS nebral vážně hrozbu, že kvůli revoltujícím poslancům kolem Petra Tluchoře padne vláda, se začátkem schůze Poslanecké sněmovny to už neplatí.

Poté, co zkrachovalo zatím poslední vyjednávání o daňovém balíčku, začali se i největší optimisté v řadách občanských demokratů připravovat na konec Nečasova kabinetu.

Podle informací, které má Aktuálně.cz k dispozici, se údajně sešli Petr Nečas a Petr Tluchoř poté, co se v tisku objevila informace, že kvůli vzájemným antipatiím nejsou schopni jednat osobně. Premiérův úřad schůzku popřel.

"K ničemu to ale nebylo," řekl Aktuálně.cz dobře informovaný zdroj obeznámený s vyjednáváním. "Jsou neústupní. Zatímco zkraje to vypadalo, že jsou otevření nějaké dohodě, teď už to neplatí."

"Čtrnáctá hodina rozhodne"

Klíčová otázka pro tyto dny - a koneckonců pro osud vlády - tedy zní: Kdy se bude o balíčku hlasovat?

"Pokud to budou chtít hnát na ostří nože, navrhnou hned při schvalování programu zařadit daně už třeba na pátek," komentuje situaci poslanec z tábora ODS.

V tom případě - při schvalování programu celé schůze - by totiž rozhodovala čistě většina poslanců. V tu chvíli by ji opozice spolu se šesticí "rebelů" měla pohodlně.

Jen tehdy, kdyby chtěli nespokojenci v řadách ODS přeřazovat daňový balíček později v průběhu schůze, měl by vládní tábor možnost se tomu účinně bránit: stačilo by veto dvou poslaneckých klubů, tedy ODS a TOP 09.

"V úterý po druhé budeme vědět víc," komentuje to už citovaný poslanec ODS.

Opozice: O daních co nejdřív

"Teoreticky bychom mohli o daních hlasovat až třetí týden, tedy po kongresu. Ale pokud si ODS uvnitř dohodne jakékoliv změny, chceme standardní koaliční jednání. Už jsem na to pana premiéra upozornila," říká šéfka koaličních LIDEM Karolína Peake.

ČSSD ale už deklarovala, že chce hlasování co nejdříve (nejbližší možný termín je už tento pátek), KSČM i Věci veřejné by je zřejmě podpořily.

"Podle nás by to mělo být už tento týden," přidává se předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová. A dodává: "Pro tento postup by měla hlasovat celá opozice včetně té části ODS, se kterou má Petr Nečas problémy."

"Pak bychom mohli už jen obstruovat, aby se hlasovalo až po kongresu. Ale to by mi připadalo dost trapné," komentuje další možnosti vládního tábora předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

V ODS vznikají scénáře, co bude dál

Petru Nečasovi by hlasování až po prvním listopadovém týdnu pomohlo.

Jde mu o to, v jaké roli bude na kongresu vystupovat - zda nadále bude v pozici skutečného premiéra (který není v demisi) a silného lídra ODS. Podle zdroje z Nečasova okolí je prý předseda ODS připraven navrhnout na kongresu i mimořádné volby, i když je občanští demokraté nechtějí.

"Každému je dost srozumitelně jasné, jak bychom asi dopadli. Kongres by mu to tedy zakázal a pověřil by ho, aby našel jiné řešení. Tím by pak mohla být velká koalice," popsal už výše zmíněný politik ODS.

Tu ale veřejně odmítá ČSSD, tím spíš že po krajských volbách její předseda v podstatě odmítl něco takového v Plzeňském kraji (ODS tu volby jako v jediném regionu vyhrála).

Varianta hlasování ještě před kongresem - a shození vládního balíčku - by pozici Petra Nečase zkomplikovala. Zvlášť v kombinaci s prohranými krajskými a senátními volbami.

"Pak se může na kongresu stát cokoliv. I tak to může Nečas ustát. Pokud by ale nebyl zvolen předsedou, může se vytvořit skupina, která bude tlačit někoho jiného," říká zdroj z ODS blízký vedení. Nástupce Petra Nečase by pak nevystupoval jako uzurpátor, ale zachránce ODS.

Zatím ale z regionů ODS, které Aktuálně.cz oslovilo, zní: musí se obměnit vedení strany, ale předseda by měl zůstat. Do volebního kongresu nicméně zbývají ještě téměř dva týdny.

 

Právě se děje

Další zprávy