Stát za pojištěnce připlatí 4,7 miliard, rozhodl Senát

ČTK ČTK
10. 10. 2013 16:20
Předloha zamíři k podpisu prezidentovi, na první povolební schůzi ji potvrdí sněmovna.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senát ve čtvrtek schválil vládní zákonné opatření, které od ledna navýší platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Opravil v něm drobnou chybu.

Předloha zamíří k podpisu prezidentovi, na první povolební schůzi ji bude potvrzovat nová sněmovna.

Opatření zvyšuje od ledna platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané o 64 korun na 787 korun. "Současná finanční situace veřejného zdravotního pojištění je velmi neutěšená," uvedl už ve středu premiér v demisi Jiří Rusnok.

Pokud by Senát zákonné opatření neschválil, reálně by podle něho hrozilo až omezení dostupnosti zdravotní péče.

Ve čtvrtek se o opatření jen hlasovalo, nikdo nevystoupil. Pro bylo 51 z 59 přítomných senátorů senátorů, zbylých osm se hlasování zdrželo.

Navýšení částky nad vládní návrh nikdo nepodal. Rusnok už dříve varoval, že pokud by jednání horní komory takovým směrem vedlo, zákonné opatření by stáhl. Horní komora v normě opravila špatný odkaz na zákon, který vznikl patrně kvůli překlepu.

Vláda o navýšení plateb za státní pojištěnce jednala opakovaně. Rozpočet podle dřívějšího vyjádření ministra financí v demisi Jana Fischera původně počítal na tyto účely s částkou 3,7 miliardy korun.

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát prosazoval růst o 7,2 miliardy. Výsledkem byl nakonec kompromis 4,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy