Starostové uspěli tam, kde Babiš nepochodil. Podpořil je podnikatel Dědek, je ochotný kandidovat

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
1. 8. 2017 12:15
Spolumajitel Jablotronu Dalibor Dědek bude shánět pro hnutí Starostové a nezávislí nové kandidáty. Je zároveň rozhodnutý přímo kandidovat. O spolupráci se Starosty Dědek vyjednával několik týdnů. Hnutí skládá nové kandidátky a hledá osobnosti potom, co se minulý týden rozpadla původně plánovaná koalice s lidovci.
Podnikatel Dalibor Dědek.
Podnikatel Dalibor Dědek. | Foto: Libor Fojtík

Praha - "Špatného muže se zbraní může zastavit jen dobrý muž se zbraní," napsal v úterý ráno na Twitter liberecký hejtman Martin Půta. Tím dobrým mužem se zbraní měl na mysli jabloneckého podnikatele a spolumajitele firem ve skupině Jablotron Dalibora Dědka. Právě toho totiž hejtmanovo politické hnutí získalo pro nadcházející parlamentní volby jako spolupracovníka.

"Lidé ve vedení Starostů mají odvahu a schopnosti. Díky tomu se nebojím pustit se s nimi do toho na poslední chvíli," uvedl Dědek. Mrzí ho, že temnou skrvnou na úspěšném porevolučním vývoji je politická kultura v naší zemi. "Jsem tu proto, abych ukázal, že není hanba jít do politiky," řekl na úterní konferenci Dědek.

Podnikatel chce zastupovat především platformu nezávislých, která by tak měla v rámci hnutí posílit. V posledních dnech proto oslovil své známé napříč republikou a přesvědčoval je, aby za Starosty a nezávislé kandidovali. Několik z nich nabídku, jak podnikatel uvedl, vážně zvažuje.

"Chci vytvořit co nejlepší platformu nezávislých, zvu tam všechny, kdo se považují za slušné a schopné," upozornil Dědek s tím, že zájemci se mají hlásit před speciální webové stranky hledameslusny.cz.

"Jestliže nenajdu dost lidí, tak tam, kde to bude potřeba, jsem ochoten kandidovat," uvedl jeden z nejbohatších Čechů, ale vzápětí dodal, že nechce lákat lidi do politiky a sám nekandidovat, takže už počítá s aktivní účastí. "Půjdu na kandidátku," řekl. Počítá i s tím, že kampaň finančně podpoří. Konkrétní částku však neřekl.

Dřívější nabídky jiných stran Dědek odmítal, a to včetně lákání Andreje Babiše z hnutí ANO. Jeho hnutí v minulých volbách podpořil. Nyní si však vybral Starosty, které sám oslovil. "Před každými volbami mne mnohokrát oslovily různé subjekty, které chtěly moji mordu na billboardy," poznamenal Dědek k těmto nabídkám.

"Pan Dědek je ten, který nám doufám pomůže, aby kandidátky v říjnových volbách byly ještě o něco kvalitnější a silnější a výběr osobností lepší," komentoval posilu celostátní lídr Starostů a semilský poslanec Jan Farský.

Starostové a nezávislí minulý týden ohlásili poměrně ambiciózní plán, že až zveřejní jména svých podporovatelů, budou ve volbách cílit na desetiprocentní zisk hlasů. Zatím mají preference na úrovni jednoho či dvou procent.

 

Právě se děje

Další zprávy