Starostku Prahy 11 prý sledovala ABL. Bárta to popírá

Michal Štůsek Michal Štůsek
30. 9. 2010 11:45
Majitel firmy Matěj Bárta podal na deník MF Dnes žalobu
Současný majitel ABL Matěj Bárta
Současný majitel ABL Matěj Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Najatí detektivové agentury ABL sledovali v roce 2006 šéfku sekretariátu hlavní kanceláře ODS Martu Šorfovou. Cílem prý bylo v té době starostku Prahy 11 zdiskreditovat.

Podle deníku Mladá fronta Dnes, který zprávu zveřejnil, není jasné, kdo si agenturu najal. Šorfová se domnívá, že ji nechala sledovat část stranických kolegů z Prahy.

Politička o tom, že ji někdo sleduje, nevěděla. "Cože? To není možné? Začínám mít strach. To bylo jako StB?" řekla v reakci na informace deníku. V té době prý čelila velkému tlaku části ODS, která si přála její odchod z funkce. Šorfová se proto domnívá, že zakázku na její sledování zadal ABL některý z jejích kolegů.

Mladá fronta vlastní dokumenty o sledování, ten je na hlavičkovém papíře bezpečnostní agentury ABL. Součástí složky jsou i detaily ze soukromí Marty Šorfové nebo fotodokumentace pořízená skrytou technikou.

Nic o tom nevím

"V čekárně ordinace bylo skutečně ověřeno, že se jedná o osobu Marta, jelikož ji sestra vyzvala jménem ke vstupu do ordinace," cituje list z dokumentu. Detektivové dokonce prohledávali i odpadky před domem. "Pracovní skupina zajistila dokumenty vhozené do popelnice," napsali ve zprávě pracovníci ABL.

Ministr dopravy Vít Bárta, který ABL založil v roce 1992 a po letošním vstupu do vlády svůj podíl ve firmě prodal svému bratrovi, se od sledování političky distancoval. "O té zprávě nic nevím. Nic mi neříká. Vůbec tomu nerozumím," prohlásil Bárta a deníku slíbil, že požádá bratra, který firmu nyní vede, aby případ prověřil.

Reakce současného majitele agentury ale nebyla o moc jiná: "Dokument nebyl vytvořen firmou ABL, jsem přesvědčen, že se jedná o falzifikát," uvedl ministrův bratr Matěj Bárta.

Cílený útok na agenturu

Na zveřejněné informace deníku zareagovalo vedení bezpečnostní agentury podáním žaloby na MF Dnes. Majitel Matěj Bárta žádá po společnosti odškodnění v řádu desítek milionů korun.

"Je to již třetí kauza vydavatelství MAFRA, a.s., která se nás bezprostředně dotýká. Druhá kauza z pera pana Kmenty a jsme přesvědčeni, že se jedná o cílenou kampaň proti ABL," vysvětluje tiskový mluvčí ABL Martin Marcilis. Ve vyjádření dále uvádí, že společnost autora článku upozorňovala, že dokument je falsifikát.

"Žádný podobný dokument jsme v archívu nenalezli, navíc vámi zaslaný materiál je spojen s grafickými symboly, které společnost ABL v dané době nepoužívala. Postrádáme i klasické ISO prvky a standardy," argumentuje Matěj Bárta, proč není dokument pravdivý.

Podle něj se ze strany deníku nejedná o nevědomost, ale zlý úmysl, proto se rozhodl celý spor řešit soudní cestou. 

 

Právě se děje

Další zprávy