Soudce "Ivánka" z fotbalové aféry bude radit vládě

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
30. 1. 2013 15:38
Alexander Karolyi byl jmenován společně s Michalem Žižlavským
Alexander Karolyi.
Alexander Karolyi. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Legislativní rada vlády bude mít dva nové členy. Do neobsazených křesel usednou právníci Michal Žižlavský a Alexander Károlyi. 

Druhý jmenovaný se přitom do povědomí veřejnosti dostal především jako šéf fotbalové disciplinární komise v době, kdy českým fotbalem hýbala dosud největší korupční aféra spojená s ovlivňováním výsledků.

"Jejich jmenováním se vláda zabývala krátce ve středu ráno a během jednání nebylo příliš prostoru pro připomínky. O obou kandidátech se hlasovalo zároveň," řekla Karolína Peake (LIDEM) s tím, že Károlyiho navrhl předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna na doporučení Českého olympijského výboru.

"Alexander Károlyi je odborník s dlouholetou praxí v oblasti sportovního práva. Na tuto oblast se v radě nikdo nespecializuje," odpověděl předseda rady Petr Mlsna na otázku, podle jakých kritérií byl Károlyi navržen.

S výběrem souhlasil i premiér Petr Nečas, proti byl Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek se hlasování zdržel. Schwarzenberg nepopřel, že proti hlasoval i proto, že se mu nezamlouvá nepříliš dobrá pověst Českého fotbalového svazu.

Alexander Károlyi je ombudsman Českého olympijského výboru se specializací na právní předpisy v oblasti sportu. Při volbách v letech 2001 i 2005 se údajně rýsovala možnost jeho kandidatury na post předsedy ČMFS.

Rodilý Slovák s maďarským příjmením v mládí fotbal hrával, ale krátce po absolvování právnické fakulty přešel mezi funkcionáře. V roce 1978 se stal členem disciplinární komise a o deset let později pak jejím předsedou.

Michal Žižlavský je advokát se specializací na insolvenční právo, člen představenstva České advokátní komory - odborné sekce pro insolvenční právo a člen expertní skupiny S 22, která je stálým poradním orgánem ministra spravedlnosti pro oblast insolvenčního práva.

 

Právě se děje

Další zprávy