Sobotka z ANO poslancem nebude, dluží peníze pojišťovně

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
28. 11. 2013 11:23
Politik byl náhradníkem za Miloslava Bačiaka, který zamlčel svou minulost.
Jan Sobotka
Jan Sobotka | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jan Sobotka z hnutí ANO nepřijme poslanecký mandát. Ve Sněmovně měl nahradit Miloslava Bačiaka, který zamlčel svou problematickou minulost a místa se vzdal.

Hnutí ANO Sobotku již v úterý vyzvalo, aby mandát také odmítl. Vyšlo totiž najevo, že podnikatel včas nepodal majetkové přiznání a dluží VZP desítky tisíc na zdravotním pojištění.

Sobotku by měl v poslaneckém klubu hnutí ANO nahradit produktový manažer Josef Kott.

"Jeho práce pro hnutí ANO si vážíme, bohužel pochybil při vyplňování prohlašování o bezdlužnosti," komentoval rozhodnutí předseda klubu Jaroslav Faltýnek.

Zástupci hnutí ANO Sobotkovi pohrozili tím, že pokud by mandát přijal, nebyl by členem poslaneckého klubu strany.

Sobotka řekl pouze to, že pohledávky u zdravotní pojišťovny splácí. "Chtěl bych vyvrátit ostatní nařčení. Nemám dluhy ani na sociálním pojištění ani u finančního úřadu," řekl politik.

Problém u finančního úřadu podle něj spočívá pouze v tom, že jeho účetní včas neodevzdala daňové přiznání. To Sobotka dodatečně podal v minulých dnech. Povinnost platit daně mu nevznikla, takže státu nic nedlužil.

Zda Sobotka zůstane krajským předsedou na Vysočině, podle Faltýnka rozhodnou orgány strany.

Náhrada za politruka

Sobotka kandidoval z třetího místa kandidátky na Vysočině. Podnikatel v IT technologiích získal 982 preferenčních hlasů. Nárok na místo ve Sněmovně mu vznikl poté, co vyšlo najevo, že zvolený kandidát Miloslav Bačiak před volbami zamlčel temné stránky své minulosti.

Bačiak pracoval jako politruk a v 70. letech byl evidován v seznamu Archivu bezpečnostních složek jako důvěrník u vojenské kontrarozvědky. Pracoval i ve funkci zástupce velitele pro věci politické. V životopise, který Bačiak poskytl hnutí ANO, však tyto údaje neuvedl.

Tahanice o místo poslance z Vysočiny nejsou prvním problémem, které hnutí ANO v souvislosti se svými poslanci musí řešit. Okresní soud v Mostě požádal o vydání jejich poslance Bronislava Schwarze, který se už několik let soudí kvůli zneužití pravomocí při zásahu, který jako policista vedl.

 

Právě se děje

Další zprávy