Sobotka navštívil Zemana, probrali rozpočet i vládu

Domácí Domácí
Aktualizováno 28. 11. 2013 18:25
Předseda ČSSD chce prezidentovi předložit jména ministrů do konce roku.
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Lány - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek znovu sešel s prezidentem Milošem Zemanem, aby probrali stav vznikající koalice, vlády i první zážitky z nově ustanovené Poslanecké sněmovny. Další schůze proběhne za týden opět ve čtvrtek.

"Vznikající vládní koalice prošla úspěšně prvním testem na půdě Sněmovny," uvedl Sobotka s tím, že Zemana informoval i o silném mandátu, který dostal Jan Hamáček při volbě předsedy Poslanecké sněmovny.  

Předseda ČSSD také s prezidentem probíral svou vizi  schválení státního rozpočtu. "Je tu reálná šance, že ke schválení rozpočtu dojde v období mezi Štědrým dnem a Silvestrem," uvedl Sobotka po jednání.

V pondělí podle něj začnou ČSSD, ANO a KDU-ČSL probírat konkrétní body koaliční smlouvy. Jmenné složení vlády chce Sobotka Zemanovi předložit do konce roku. Sobotka se vyjádřil i k jednání Rusnokovy vlády s žádostí, aby již neschvalovala žádná strategická rozhodnutí.

Zeman pověřil Sobotku jednáním o sestavení vlády před dvěma týdny. Oba politici si slíbili, že se budou scházet pravidelně každý týden, aby diskutovali o tom, jak to s budoucí vládní koalicí vypadá.

Sobotka již po první schůzce řekl, že konkrétní termín na sestavení vlády si nedali. V úterý ale naznačil, že obrysy koaliční smlouvy se již rýsují a obsazení jednotlivých ministerstev by mohlo být známo již v polovině prosince.

Podle zjištění Aktuálně.cz ale stále hrozí, že se křehká koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL sesype a na poslední chvíli odstoupí lidovci. Ze schůzek mezi Andrejem Babišem a Sobotkou, na kterých předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek chybí, totiž vyplývá, že dvě silnější strany nemají v plánu dát lidovcům příliš křesel.

Kromě toho se také například nepočítá s tím, že by Bělobrádek seděl jako ostatní předsedové ve vládě. On sám už dříve prohlásil, že strana do vlády nevstoupí, pokud by měla hrát "nedůstojnou roli v koalici".

 

Právě se děje

Další zprávy