Sobotka chce šéfa Komise co nejdřív, podpořil Junckera

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 6. 2014 13:15
Česká republika podpoří na post šéfa Evropské komise Jean-Claude Junckera. Premiér Sobotka to po telefonu řekl předsedovi Evropské rady van Rompuyovi.
Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Česká republika chce rychlou dohodu na novém šéfovi Evropské komise. Je proto připravena podpořit kandidáta evropských lidovců a lucemburského expremiéra Jean-Claude Junckera. V telefonickém rozhovoru o tom ve čtvrtek premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) informoval stálého předsedu Evropské rady Hermana Van Rompuye.

Česko by se podle Sobotky na konkrétním jménu šéfa komise rádo dohodlo již na nadcházejícím zasedání Evropské rady na konci příštího týdne.

"Česká vláda respektuje výsledky květnových voleb do Evropského parlamentu, a je proto připravena v zásadě podpořit kandidáta vítězné frakce EPP Jeana-Clauda Junckera s tím, že premiér Sobotka s ním bude chtít ještě osobně diskutovat priority pro novou Evropskou komisi," uvedl úřad vlády v tiskovém prohlášení.

V asi 20 minutovém telefonickém hovoru dnes Sobotka Rompuyovi také sdělil, že Česko za důležité priority příští Evropské komise považuje stabilizaci evropské ekonomiky, podporu hospodářského růstu, udržení konkurenceschopnosti a zajištění energetické bezpečnosti.

Sobotka už přesvědčení, že by Juncker měl dostat první šanci, vyjádřil dříve. A to i přesto, že evropská sociální demokracie jako svého "spitzenkandidáta", prosazovala dosavadního předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze.

 

Právě se děje

Další zprávy