Sněmovnou prošla novela, která zakazuje pronásledování

Eva Benešová
12. 2. 2009 13:20
Novinka má chránit především oběti domácího násilí
Zákon má chránit především oběti domácího násilí
Zákon má chránit především oběti domácího násilí | Foto: Bleskově

Praha - Poslanci projednali v prvním čtení novelu občanského soudního řádu, která by měla ulehčit život například lidem, kteří se stali obětí pronásledování.

Pokud norma projde celým legislativním procesem, mohly by například oběti domácího násilí, které násilníci po vykázání ze společné domácnosti obtěžují, požádat soud o ochranu.

V zákoně jsou přesně popsány činnosti, které lze považovat za sledování. Jde například o pohyb v okolí domova, neustálé telefonování, zasílání e-mailů nebo sms zpráv, kontaktování společných, známých, příbuzných, pronásledování při cestách do práce a podobně.

Naštvaní manželé: pošlou desítky sms denně

Zákaz ale bude moci soud uložit pouze v případě, kdy bude pronásledovaným hrozit bezprostřední nebezpečí. "I v současnosti mohou soudci vydat takový zákaz. Obvykle to ale nedělají. Nově tak bude moci žádat o zákaz určitých činností pro násilníka přímo oběť," vysvětlila poslankyně Eva Dundáčková (ODS).

Odborníci, kteří pracují s oběťmi domácího násilí, změnu vítají: „Měli jsme klientky, které uváděly, že je manžel stíhá i 30 výhrůžnými zprávami SMS nebo emaily denně," tvrdí Marie Šusterová z intervenčního centra.

Klientky tohoto zařízení si také stěžovaly, že vykázaný druh nebo manžel každý den „významně" postává například před školkou nebo před zaměstnáním, pronásleduje oběť při nákupech, na cestě do práce, poškozuje její automobil.

Pokuta až 100 tisíc

"Je proto správné a žádoucí, že novela postihuje i takové chování násilníka. V nejtragičtějších případech může pronásledování končit i ublížením na zdraví nebo vraždou," zdůraznila Šusterová.

Za porušení zákazu pronásledování hrozí pokuta do výše sto tisíc korun. "Zasáhnout může i policie. Pomocí donucovacích prostředků státu bude zajištěna ochrana oběti," dodala Dundáčková.

Stalking, neboli sledování je v novém trestním zákoníku veden jako trestný čin. Jeho platnost je ovšem stanovena až na 1. leden 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy