Sněmovna schválila sociální škrty. Sníží se nemocenská

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 9. 2011 12:55
Poslanci odklepli i zvýšení DPH a změnu příspěvku ke stavebnímu spoření
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna napodruhé schválila balíček úsporných opatření v sociální oblasti. Prošlo i zvýšení DPH a změna státního příspěvku na stavební spoření.

Sociální škrty platí už od ledna, kvůli rozhodnutí Ústavního soudu je ale poslanci museli schválit ještě jednou, tentokrát už řádným způsobem. 

Jejich součástí je i nižší dlouhodobá nemocenská nebo omezení porodného. Nezaměstnaní ale budou mít kompenzaci za nevyplacené odstupné.

Poslanci během pátečního dopoledne odmávli sérii reformních zákonů, které teď posílají Senátu. Dá se předpokládat, že minimálně některé z nich "oranžový" Senát s převahou ČSSD sněmovně vrátí.

Původně měli v pátek ukončit i projednávání balíku zdravotních zákonů a některé sociální zákony. Povinná, i když už tak zkrácená lhůta mezi 2. a 3. čtením ale skončí až v pátek kolem druhé odpoledne. Podobně části sociálních zákonů prochází lhůta až vpodvečer.

Drábkovy škrty napodruhé

Vládní koalice protlačila sněmovnou i škrty v resortu sociálních věcí. Ministr TOP 09) je prosadil už vloni, ale opozice napadla zrychlené projednání ve "stavu legislativní nouze" u Ústavního soudu a ten jí dal zapravdu.

Škrty už od ledna platí, Ústavní soud jen dal prostor vládě, aby zákon prosadila v běžných lhůtách. Přestaly by tedy platit, kdyby vláda zákon neprosadila znovu.

Připomeňte si škrty od ledna 2011. Některé musela koalice schválit znovu:

Úsporná opatření se týkají porodného, rodičovského příspěvku, zpřísňuje se také příspěvek v nezaměstnanosti. V případě nemocenské zůstávají první tři dny neplacené, další tři týdny pak platí zaměstnavatel. Výše nemocenských dávek je na 60 procentech vyměřovacího základu.

Nové sazby DPH i škrty ve stavebním spoření

Vládní většina přes odpor opozice prosadila ve sněmovně i změny sazeb daně z přidané hodnoty, což vláda zdůvodnila tím, že potřebuje peníze pro důchodovou reformu.

Po řadě jednání a několika změnách stanovisek nakonec vláda prosazuje původní koaliční dohodu: v příštím roce se dolní sazba DPH zvýší ze současných 10 na 14 procent. Tím se zdraží především potraviny, léky, knihy, periodický tisk a bytová výstavba.

V roce 2013 se pak obě sazby sjednotí, čímž se dosavadní nižší sazba zvýší dokonce na 17,5 procenta, na stejnou úroveň ale zároveň poklesne základní sazba ze současných 20 procent.

Státní podporu stavebního spoření chce vládní koalice snížit maximálně na 2 tisíce korun ročně, a to pro nové i existující smlouvy. Zdaňovat se budou i úroky z vkladu. Stát tím podle odhadů ušetří 4 až 6 miliard korun.

O některých parametrech reformních zákonů koalice dlouze diskutovala. Počítá s tím, že většinu zákonů jí Senát vrátí a teprve přehlasování případného veta Senátu minimální většinou 101 poslance proto považuje koalice za test, zda je skutečně koaliční projekt funkční.

Poslanci se perou s povinnými lhůtami

Podobně už jednou v tomto týdnu měla sněmovna jednodenní proluku: sociální reformu projednal sociální výbor sněmovny sice v úterý brzy ráno - začal už v sedm hodin, balík pozměňovacích návrhů ale dostali poslanci na stůl až v úterý vpodvečer. Jednací řád přitom žádá, aby pozměňovací návrh dostal poslanec minimálně 24 hodin předem.

A kvůli tomu, že se vzájemně proplétají dvě schůze - jedna řádná, na které lze měnit program, a jedna mimořádná, jejíž program měnit nelze - nemohli poslanci dělat nic jiného než si dát ve středu pauzu.

Vládní koalice tak i za cenu prodlev žongluje s dvěma schůzemi najednou, opozice - ČSSD - svorně s ODS mluví o ohýbání jednacího řádu.

Povinná maturita z cizího jazyka se o rok odkládá

Sněmovna především chce odložit státní maturitu z cizího jazyka o rok. Poprvé by tak měli středoškoláci povinně maturovat z cizího jazyka až v roce 2013.

Původně přitom měla začít povinná státní maturita z cizího jazyka už v příštím roce, ministerstvo ji ale chtělo odložit až o dva roky na školní rok 2013/2014.

"Školy potřebují na přípravu dva roky. Státní maturita se tím nijak nezastavuje," odůvodňoval odklad ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné).

Nakonec se poslanci rozhodli pro odklad jen o rok. V příštím roce si tedy budou moci maturanti naposledy vybrat mezi matematikou a právě cizím jazykem.

 

Právě se děje

Další zprávy