Sněmovna má letní schůzi. V nedokončeném sále

Kateřina Eliášová
18. 8. 2008 16:40
Poslance čeká v úterý mimořádná schůze
V krátkých poslaneckých prázdninách stihli dělníci v čele s předsedou sněmovny Vlčkem rozebrat a zase složit poslanecké lavice. Na první pohled se nic nezměnilo. Zítra se může začít zasedat
V krátkých poslaneckých prázdninách stihli dělníci v čele s předsedou sněmovny Vlčkem rozebrat a zase složit poslanecké lavice. Na první pohled se nic nezměnilo. Zítra se může začít zasedat | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci přeruší dovolenou a sejdou se na mimořádné schůzi, jejich pracoviště ale je na to připraveno jen zpola.

Nefunguje například hlasovací zařízení, a tak zákonodárci budou muset zvedat při hlasování paže a hlasy budou sčítat skrutátoři podobně jako při volbě prezidenta.

"Postupujeme podle jednacího řádu, který přesně proceduru se skrutátory popisuje," uvedl předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.

Čtěte více: Poslanci musejí z dovolené, čeká je mimořádná schůze

Rekonstrukce sněmovny začala hned po skončení poslední schůze. Poslanci se vedle nového hlasovacího zařízení dočkají také nové klimatizace v sále.

Pár vteřin navíc

Podle Vlčka bude uvnitř osm až deset skrutátorů, každý bude mít na starost určitý počet lavic. Skrutátoři hlasy sečtou a předají je ke stolu předsedajícího. Ten poté, co vyhlásí výsledky, zapíše vše do protokolu.

"Dnes dokonce proběhla i malá zkouška, vše šlo hladce. Hlasování s funkční technikou trvá zhruba půl minuty, se skrutátory se o desítky vteřin prodlouží," uvedl Vlček.

Skrutátory budou při zítřejším jednání zaměstnanci poslanecké sněmovny, kteří většinou pracují ve sněmovních výborech.

Tiskové středisko má skluz

Kromě výměny hlasovacího zařízení a klimatizace se ve sněmovně také staví nové tiskové středisko pro žurnalisty.

"Tady máme trochu zdržení, dostali jsme později stavební povolení," vysvětlil Vlček. Samotný průběh hlasování ale tyto stavební práce nenaruší, dějí se na nádvoří.

Novináři budou z nového zázemí moci sledovat průběh schůze. Uvnitř jednacího sálu budou totiž nové kamery, které jednání zachytí.

Čtěte více: Poslanci chtějí vypudit kamery, sněmovnu čeká oprava

Všechny televize a ostatní elektronická média pak dostanou stejné záběry. Kameramani už do sálu nebudou mít přístup.

Dva dny jednání

Mimořádnou schůzi svolal Miloslav Vlček na žádost poslanců ODS, respektive ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase.

V souvislostech: Reformy jsou v ohrožení, navzdory mimořádné schůzi

V úterý poslanci projednají zákony, které sepsali úředníci Nečasova ministerstva. Většinou se jedná o druhá čtení, ta třetí by mohli ve zkrácené lhůtě poslanci odhlasovat už během pátku.

Pokud by se jednání "protahovalo", Vlček počítá s variantou svolat jednání ještě na příští úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy