Skutečné reformy na obzoru. Vláda chystá na 100 zákonů

Petr Holub
18. 1. 2008 0:00
Nový plán kabinetu na legislativní smršť
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Topolánkův kabinet si naplánoval, že letos dokončí více než sto nových zákonů. Tím by nasadil daleko ostřejší reformní tempo než v loňském roce.

Vláda ve středu schválila plán, podle kterého právě letos chystá další daňové změny, osvobození pracovního trhu, reformu zdravotnictví i penzí. Dále pak zbrusu nová pravidla pro práci soudů, veřejnou dopravu i život církví, především ale začne převrat v práci státní byrokracie.

Loni stihla odeslat do sněmovny 75 zákonů, skoro všechny však byly jen nevýznamnými novelami, zpravidla navíc vynucenými závazky vůči Evropské unii. Pouze jeden z nich, reformní batoh, něco významného ve společenském životě změnil.

Na letošek se plánuje sepsat konečné verze 101 zákonů, značná část jsou převratné a dlouhodobě očekávané změny. Některé z nich přitom přepadly z loňska.

K tématu: Legislativní smršť namodro. Vláda odložila plán zákonů - ČTĚTE ZDE

Čtyři premianti

Stovka zákonů a další dvacítka věcných záměrů v legislativním plánu ukazuje, že vláda se chce letos skutečně zapsat do dějin. Dokončit, co začali, chtějí především čtyři nejpilnější ministři.

Miroslav Kalousek z resortu financí se nespokojí s dílčími úpravami již hotové rozpočtové reformy a chce sepsat zbrusu nový zákony o postupu při vybírání daní i o tom, jak mají pracovat finanční úřady. Vrcholem jeho snahy má být úplně nový a přehledný zákon o dani z příjmu.

Jiří Pospíšil na spravedlnosti dodá k trestnímu zákoníku i kodex občanského a obchodního práva, zároveň řád pro trestní procesy i občanské soudní řízení. Premiér Mirek Topolánek nazývá Pospíšilův záměr justiční reformou.

Květen bude rozhodujícím měsícem pro ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Předloží sedm reformních zákonů. Úspěch bude záviset mimo jiné i na rychlosti, protože změny mají fungovat už od ledna 2009.

Vysokou výkonnost chce udržet i Petr Nečas z resortu práce a sociálních věcí, kterému nestačí, že navrhne penzijní reformu, stejně důležitá má být rozsáhlá novela zákoníku práce.

Přečtěte si: Topolánkovo tajemství moci: tichá dohoda s opozicí

Snaží se Langer a Čunek

Dostihnout nejpilnější se snaží ministr vnitra Ivan Langer, který ovšem po loňském zdržení už část svých velkolepých plánů neuskuteční. V letošním plánu se nemluví o reformě policie ani o nových předpisech pro fungování krajských a městských úřadů.

Přesto chce Langer rozjet dalekosáhlou byrokratickou reformu, která zatím obsahuje zákon o státní službě a vytvoření společných databází pro úřední údaje.

Nahradit loňský výpadek bude chtít ministr pro místní rozvoj (zatím není jisté, jestli se do funkce vrátí Jiří Čunek), jeho resort však nenabízí dost témat. Pokud uskuteční své záměry, budou mít právníci zabývající se bydlením co studovat.

Tři ministři (Bursík, Říman, Gandalovič) se také letos spokojí s přebíráním evropských norem. Důležité, byť jednotlivé zákony připravují ministr dopravy Aleš Řebíček a jeho kolega z kultury Václav Jehlička.

Legislativní plán potvrzuje, jak nezájmem politiků trpí vzdělávací resort. Dokončí se dva zákony připravované už od loňska: o podpoře sportu a o boji s dopingem.

Šibeniční termíny

Pochybnost vzbuzuje načasování zákonů. Do června musí být schváleny všechny, které mají fungovat od ledna 2009. To je poslední šance pro konfliktní témata, kam vedle zdravotnictví patří především  dva kroky penzijní reformy, daňová novela, zákoník práce a církevní restituce. Později zabrání jejich prosazení starosti s českým předsednictvím v EU a s nadcházejícími volbami do sněmovny.

Důvěryhodnost velkolepých záměrů ministra spravedlnosti Pospíšila, ministra vnitra Langera a také šéfa financí Kalouska zpochybňuje, že chtějí zákony předložit až v prosinci, případně se spokojí s jejich věcným záměrem. Znamená to, že další odklad nemohou vyloučit.

 

Právě se děje

Další zprávy